Engednek Putyinnak az ukránok, hogy elkerüljék a háborút?

Mindenki ideges. 

2022. február 14., 12:40

Szerző:

Vadim Prisztajko nagykövet elmondta, hogy Ukrajna az Oroszországgal való háború elkerülése érdekében ejtheti a NATO-csatlakozási kérelmét, ami jelentős engedményt jelentene Moszkvának, válaszul az orosz csapatoknak a határainál történő felvonulására – írja a Reuters

Ukrajna hajlandó „rugalmasan” kezelni az atlanti katonai szövetséghez való csatlakozásra irányuló célját, amely lépés Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint háborút váltana ki. 

Ukrajna nem NATO-tag, de 2008-ban ígéretet tett arra, hogy előbb-utóbb lehetőséget kap a csatlakozásra, ami az Egyesült Államok vezette szövetséget Oroszország határához közelítené. Arra kérdésre, hogy Kijev megváltoztathatja-e a NATO-tagsággal kapcsolatos álláspontját Prisztajko azt válaszolta: 

„Lehetséges lenne - különösen, ha így fenyegetnének, ha ezzel zsarolnának, és erre kényszerítenének bennünket.”

Putyin szerint Ukrajna növekvő kapcsolatai a szövetséggel a NATO Oroszország ellen irányuló rakéták indítóállásává tehetik Ukrajnát. Szerinte Oroszországnak "vörös vonalakat" kell lefektetnie, hogy ezt megakadályozza. Oroszország az elmúlt hetekben több mint 100 ezer katonát és nehézfegyverzetet helyezett át Ukrajna lőtávolságába, ami arra késztette az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit, hogy figyelmeztessék: közeleghet egy invázió.

(Kiemelt képünk: A Sputnik hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök elnököl a kormány tagjaival videokonferencián keresztül tartott megbeszélésen a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2021. december 24-én. Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)