Engedett Litvánia: átmehetnek az orosz vonatok

Litvánia be fogja tartani az Európai Bizottság (EB) iránymutatását és át fogja engedni területén az uniós szankciós listára került árukat Kalinyingrádba, amennyiben nem katonai célt szolgálnak – közölte szerdán a vilniusi külügyminisztérium.

2022. július 13., 21:10

Szerző:

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton. A teherforgalom azonban megszakadt miután a litván vezetés életbe léptette június 17-én a vonatkozó uniós szankciókat.

Az EB szerdai iránymutatása megerősítette, hogy a szankciókkal sújtott áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom. A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül – szögezték le.

Legalább tizenhárman meghaltak és többen megsebesültek az Ukrajna keleti részén található Dnyipropetrovszk megyében az éjszaka folyamán zajló tüzérségi támadásokban, melyek során Grad rakéta-sorozatvetőt is bevetettek – közölte Valentin Reznyicsenko kormányzó szerdán.