Elzárták az oroszok a gázt, több megye maradt ellátatlanul

Az orosz megszállók jogosulatlanul elzárták a gázvezetéket Harkivban és Luhanszkban – közölte az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat.

2022. május 11., 19:29

Szerző:

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon közölte, hogy

„az orosz megszállók jogosulatlanul elzárták a Harkiv megyei Sebelinka és a Luhanszk megyei Novopszkov főgázvezeték csapjait, ennek következtében a luhanszki és a donyecki régió lakói ukrán gázellátás nélkül maradtak”.

Azt állította, hogy szerdán reggel a Gazprom orosz állami gázvállalat leállította a gázszállítást a Szohranyivka mérőállomásra.

Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy szerda délelőtt 11 órakor az ukrán gázszállító rendszer „az orosz oldal beavatkozásai miatt” leállította a földgáz átvételét a Szohranyivka állomáson, amelyen keresztül Ukrajna EU-ba irányuló tranzitjának egyharmada halad át.

Az ukrán fél azt javasolta, hogy az ukrán ellenőrzésű területen lévő Szudzsa pontba irányítsák át a földgázt, ezt azonban a Gazprom elutasította.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Gazprom Amur gázfeldolgozó üzemében dolgozó alkalmazottak az oroszországi Amur régióban, Szvobodnij város közelében, 2021. július 13-án. Fotó: Pavel Lvov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.