Elzárták a pénzcsapot: látványosan kevesebb pénz megy a határon túlra

Legalábbis Erdélyben, ezt mutatják a számok.

2022. február 11., 14:14

Szerző:

A korábbi éveknél lényegesen kevesebb támogatást kaptak tavaly a határon túli szervezetek a Bethlen Gábor Alapon keresztül – írja az Átlátszó.ro. Erdélyben szinte teljesen elmaradtak a milliárdos nagyságrendű támogatások, a régi ingatlanberuházásokat még befejezik, de új beruházások alig indulnak.

2021-ben összesen mintegy 32,3 milliárd forint támogatást ítélt meg a Bethlen Gábor Alap határon túli szervezeteknek. Ez mintegy negyede a 2020-as 129 milliárd forintnak.

A lap szerint az erdélyi támogatások nagyjából hasonló arányban csökkentek: míg 2020-ban 46,7 milliárd forintot küldtek, addig 2021-re ez az összeg 13,3 milliárd forintra csökkent. Ez azért is szembetűnő, mivel a második Orbán-kormány ideje óta folyamatosan növekedett a Bethlen Gábor Alap által megítélt támogatások összege. Kivétel a 2019-es év: ekkor látszik egy csökkenés, azonban a 2020-as év újabb rekordot állít a támogatások terén.

Az Átlátszó Erdély szerint a csökkenés okát csak találgatni lehet, hivatalos magyarázatról nem tudnak, a Bethlen Gábor Alap pedig nem válaszolt kérdéseikre, de azt gyanítják, hogy magyarországi rekordösszegű költségvetési hiány lehet az oka.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. június 4. Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Bethlen Gábor-díj átadásán az Országházban a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. MTI/Bruzák Noémi)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.