Elszabadulhat a pokol az omikron miatt

Komoly veszéllyel fenyegeti a koronavírus új variánsa Amerikát.  

2021. december 31., 09:55

Szerző:

Minden eddiginél magasabbra, napi 300 ezer fölé nőtt az amerikai koronavírus-fertőzések száma. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Covid-19 omikron variánsának elképesztő ütemű terjedése miatt a következő hetekben komoly fennakadásokra kell számítani az Egyesült Államokban – írja a Népszava.

„Dr. Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem szakértője

januárban valóságos vírusviharra számít, a rengeteg fertőzés miatt nehéz lesz fenntartani a mindennapi életet és az egész társadalom meg fogja érezni a nyomást”

– írja a cikk.

Jó hír azonban, hogy a koronavírus új variánsa az eddigi adatok alapján nem okoz súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedést és teljesen felválthatja a koronavírus veszélyesebb, delta változatát.

Azonban az omikron fertőzőkészsége sokkal magasabb, mint az eddigi variánsoké, így már most sokkal nagyobb tömeget fertőzött meg, mint elődjei, komoly gondokat okozva ezzel az infrastruktúrának.

Ez alatt a kis idő alatt 27 százalékkal többen kerülnek kórházba, mint december elején.

Ez újabb hatalmas terhet helyezett a kórházakra és sürgősségi ellátókra. De a romló helyzet ki fog hatni az iskolákra és a kiskereskedelemre is.

Joe Biden szövetségi segítséget ígért, miszerint katonaorvosokat küldenek a kórházakba, azonban kiemelte, a járvány elleni küzdelemben ez sem lesz majd elég. Szerinte az összes államra szükség lenne, ugyanakkor a republikánus vezetésű államok többsége elutasította az oltások kötelezővé tételét.

Joe Biden támogatottságát erősen megviselte a járvány elhúzódása és az emiatt is megugrott infláció.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és 10-ből több mint 6 megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie 10 hónapos hivatali ideje alatt.

Az Egyesült Államokban jelenleg napi 1200 körüli halálesetet regisztrálnak és eddig összesen 821 ezer ember vesztette életét a járványban.

(Kiemelt kép: Utazók várakoznak a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren Los Angelesben 2021. december 24-én. Fotó: DAVID MCNEW / AFP)

 

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.