Eldurvultak a harcok Afganisztánban, a tálibok civilek házaiból lövik a katonákat

Az amerikai haderő kivonulásán felbátorodtak a lázadók.

2021. július 12., 14:45

Szerző:

Afganisztánban a tálibok körülvették az ország középső részén fekvő Gazni tartomány azonos nevű székhelyét – közölték helyi tisztségviselők hétfőn az MTI tájékoztatása szerint. A nemzetközi, főképp amerikai haderő kivonulásán felbátorodott lázadók újabb offenzívát indítottak további városok és területek megszerzésére. 

Hasszan Rezaji, a helyi tartományi tanács tagja elmondta, a kormányerők helyzete Gazniban kritikus, ugyanis a tálibok civilek házaiba fészkelték be magukat, és onnan lövik a katonákat. Az erőszak április óta fokozódik Afganisztánban, miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette: szeptember 11-ig kivonja az amerikai csapatokat az országból. Az Egyesült Államok ezzel történelme leghosszabb fegyveres konfliktusának vet véget, szimbolikus időpontban.

A tálibok és a kormányerők között folytatódnak a béketárgyalások Katar fővárosában, Dohában, azonban az illetékesek szerint eddig nem sok eredményt értek el. Az ország déli részén található Kandahár tartomány székhelyét négy napja támadják a szélsőségesek – a térség a tálibok egyik fellegvára. Gazni pedig a Kabult és Kandahárt összekötő főúton fekszik.

Favad Aman, a védelmi minisztérium szóvivője úgy látja, a kormányerők urai a helyzetnek Kandahárban, ezt bizonyítja, hogy légi és szárazföldi csapásokat is végrehajtottak a térségben az elmúlt napokban. A táliboknak eddig nem sikerült megtartaniuk az általuk átmenetileg elfoglalt tartományi székhelyeket, de offenzíváik lekötik az afgán erőket.

(Kiemelt kép: Afgán fegyveresek gyülekeznek Ismal Khan hadúr, a Mujahideen korábbi vezetőjének házánál 2021. július 9-én, hogy támogassák az afgán védelmi erők tálibok elleni harcát. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)