A bámészkodók miatt félő volt, hogy rátámad valakire – elaltatták Freyát

Az emberek továbbra is figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, nem tartották távol magukat a rozmártól. A hatóságok úgy ítélték meg, nagy a veszélye annak, hogy a kimerült állat emberre támad, ezért elaltatták Freyát.

2022. augusztus 14., 20:05

Szerző:

Elaltatták Freyát, a rozmárt, amely valóságos tömegeket csődített az Oslói-fjordhoz, és a hatóságok – a halászati hivatal – úgy ítélték meg, hogy emberéleteket veszélyeztet az állat.

A hatszáz kilós nőstény rozmár, Freya, amely a skandináv mitológia szerelem és szépség istennőjéről kapta a nevét, július 17. óta a főváros partmenti vizeiben fürdőzött. A hatóságok figyelmeztetése ellenére hatalmas tömegek tódultak a közvetlen közelébe, fényképezkedtek vele, sőt, Freya szívesen mászott fe bele kisebb csónakokba, megrongálva a vízi járműveket.

A rozmár védett állat. Múlt hónapban a hatóságok még abban reménykedtek, hogy Freya jószántából távozik, és csak végső esetre tartogatták az elaltatását.

A múlt heti megfigyelés során nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek továbbra is figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, hogy tartsák magukat távol a rozmártól. A hivatal úgy ítélte meg, nagy a veszélye annak, hogy a kimerült állat emberre támad.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy az állatot máshová szállítják, de a hatóságok szerint ez nem volt járható út.

„Megértjük, hogy a döntésünk hogyan hat majd a közönségre, de bizonyos vagyok abban, hogy ez volt a helyes út” – mondta Frank Bakke-Jensen, a Halászati Hivatal vezetője.

„Nagyon sajnáljunk az állatot, de az emberi életnek és biztonságnak elsőséget kell élveznie”

– tette hozzá.

Az atlanti-óceáni rozmárok általában az Északi-sarkvidéken élnek. Nem szokásos, de nem is példa nélküli, hogy leúsznak az Északi- vagy a Balti-tengerre. Egy Wally évre keresztelt másik rozmárt tavaly egy walesi strandon, a vízi mentők dokkjában láttak.

(Kiemelt kép: Freya 2022. július 20-án készült képen, amint felmászik egy hajóra Frognerkilenben, az Oslo-fjordban, Norvégiában. Fotó: Trond Reidar Teigen / NTB / AFP)

07:12

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

07:01

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről – mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.

2022. október 4., 18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.