Donáth Anna: Hetekig verték az asztalt a képviselők, hogy megnézhessék az EU-s vakcinaszerződéseket

A Momentum EP-képviselője szerint frakciónként egy ember nézhette meg a több száz oldalas dokumentumokat 40 percig, úgy, hogy a pontos adatok ki voltak takarva. 

2021. március 30., 15:45

Szerző:

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Republikon Intézet online konferenciáján számolt be arról, hogy milyen problémák adódtak az EU-s vakcinabeszerzésekkel. A Momentum EP-képviselője szerint alapvetően nem az volt a probléma, hogy az Európai Bizottság ne rendelt volt elegendő oltóanyagot, hanem az, hogy az ezzel kapcsolatos szerződések nem voltak transzparensek.

Szerinte nem lehet azt mondani, hogy az EU elrontotta volna járványkezelést, de azt sem lehet mondani, hogy minden tökéletesen zajlott – mondta a képviselő, majd emlékeztetett: Magyarországon nem lenne nyugati oltóanyag, ha nem állapodnak meg, hogy egységesen osztják szét a mennyiséget a tagállamok között. 

A vakcinák szerződéseivel azonban a Momentum képviselőjének is akadtak problémái:

„Európai Parlamenti képviselők hetekig verték az asztalt, hogy betekinthessenek ezekbe a dokumentumokba, majd minden frakcióból kapott egy ember 40 percet több száz oldalas dokumentumok megtekintésére úgy, hogy nem készíthettek róla felvételt. Egy toll meg egy papír lehetett náluk, és ki volt takarva minden fontos adat belőle, mert hogy üzleti titok” – jelentette ki a képviselő.

Véleménye szerint ezt a hibát használta ki az Orbán-kormány azzal, hogy nyilvánosságra hozták a hazai szerződések tartalmát.

(Kiemelt kép: Merész Márton)