Egy New York-i szövetségi bíró kötelezte Donald Trumpot, hogy nyolc évre visszamenőleg nyújtsa be az adóbevallását

2019. október 7., 19:02

Szerző:

Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte, hogy Donald Trump amerikai elnök nyolc évre visszamenőleg  nyújtsa be az adóbevallását. A bíró visszautasította Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól.

Döntését indokolva Victor Marrero bíró leszögezte, visszataszító, hogy az amerikai elnök mentességre hivatkozik. – A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt - fogalmazott.

Fotó: MTI/EPA/ISP pool/Olivier Douliery

Donald Trump a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtását. Donald Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából. „A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” - írta a Twitteren az amerikai elnök Victor Marrero döntése után. Trump hozzáfűzte: soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi, de még csak hasonló sem.

Amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.