Irányított robbantás volt a Buckingham-palotánál, egy embert letartóztattak

Letartóztattak egy férfit a Buckingham-palota előtt, miután a gyanú szerint sörétes fegyverbe való töltényeket dobott a palota területére.

2023. május 3., 10:26

Szerző:

Az incidens után a rendőrség kordont állított fel a helyszínen, a férfi ruháit átvizsgálták, fegyvert nem találtak nála, de kést igen. A táskáján elővigyázatosságból irányított robbantást hajtottak végre a tűzszerészek.

A rendőrség közölte, hogy „mentális incidensként” kezelik az ügyet, terrorizmus gyanúja nem merült fel.

Az eset azt bizonyítja, hogy a rendőrség és a biztonsági szolgálatok készen állnak a beavatkozásra, ha szükséges - mondta a BBC-nek Tom Tugendhat biztonsági miniszter. A környéken azóta újra megnyíltak az utak, feloldották a kordonokat és tovább folynak a szombatra tervezett koronázási ceremónia próbái. 

(Kiemlet kép: Őrségváltás a Buckingham-palota előtt. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).