Brit kémek: az orosz erők jelentős ukrán áttörésre készülnek

A brit védelmi minisztérium közzé tette szokásos, hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. 

2022. november 18., 10:49

Szerző:

A brit kémek jelentése szerint az orosz erők a herszoni visszavonulás után is elsődleges prioritásként kezelik a védelmi vonalaik kiépítését a legtöbb ukrajnai régióban. Új lövészárokrendszereket építettek ki a krími határ közelében, valamint a donyecki és a luhanszki régió között, ezek közül néhány árok 60 kilométerrel húzódik a jelenlegi frontvonal mögött.

„Ez arra utal, hogy az orosz erők további jelentős ukrán áttörésekre készülnek” – áll a jelentésben. A brit védelmi minisztérium információi szerint Oroszország megpróbálja majd átcsoportosítani a Herszonból kivont erőinek egy részét, hogy megerősítsék és kiterjesszék a támadó műveleteiket Donbászban, illetve Bahmut város közelében.

(Kiemelt kép: Egy helyi lakos ukrán zászlót lenget egy korábbi orosz ellenőrzőpontnál Herszon határában 2022. november 13-án. Fotó: AFP)

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.