Brit hírszerzés: hatalmas veszteségkülönbségek vannak az egyes orosz térségek között

Oroszország továbbra is rendkívül súlyos veszteségeket szenved el az ukrajnai háborúban, de drámai különbségek vannak az egyes országrészek között a lakosság arányában mérve, áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelésében.

2023. március 12., 19:04

Szerző:

 A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint a lakosságszámhoz viszonyítva a két leggazdagabb város, Moszkva és Szentpétervár viszonylag kevéssé érintett a harctéri veszteségektől, és különösen igaz ez az orosz elithez tartozó családok esetében.
 

A brit hírszerzési jelentés kiemeli, hogy amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én beszédet tartott az ország helyzetéről, a hallgatóság első két sorában magas beosztású orosz tisztviselők ültek, és nincs olyan értesülés, hogy bármelyikük gyerekei is a fegyveres erőknél szolgálnának. A keleti régiókban ugyanakkor a helyi lakosságszám százalékában mérve valószínűleg 30-40-szer magasabb a halálozási ráta, mint Moszkvában. Sok helyen a nemzeti kisebbségek szenvedik el a legnagyobb veszteségeket: Asztrahányban például a veszteségek 75 százaléka a kisebbségi kazah és tatár közösségeket érinti – áll a brit katonai hírszerzés vasárnapi összefoglalójában.
 

A beszámoló szerint nagy valószínűséggel továbbra is komoly súllyal esik latba az a megfontolás, hogy az orosz társadalom tehetősebb és befolyásosabb tagjait elszigeteljék a háborútól, miközben az orosz védelmi minisztérium igyekszik megoldást találni a harcoló alakulatok folyamatos létszámhiányára.

(Fotó: Ilja Pitalev / Szputnyik / Szputnyik via AFP)