Felfüggesztetné a brit parlament működését II. Erzsébet királynővel Boris Johnson, hogy jöhessen a megállapodás nélküli Brexit

2019. augusztus 28., 12:35

Szerző:

Boris Johnson brit kormányfő a parlament megkerülésére készül annak érdekében, hogy a képviselők ne tudják megakadályozni a brit európai uniós tagság jó eséllyel megállapodás nélküli megszűnését a kilépés (Brexit) jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt.

A BBC szerint a július vége óta hivatalban lévő konzervatív miniszterelnök kezdeményezi, hogy a szeptember 3-án véget érő törvényhozási szünet után pár nappal, szeptember 10-én zárja be a parlamenti ülésszakot.

Ez lehetővé tenné a kormánya számára, hogy II. Erzsébet királynő csak október 14-én tartsa meg beszédét kormánya terveiről a törvényhozásban, megnyitva ezzel az új ülésszakot.

Ez szakértők szerint azt jelentené, hogy a rendezetlen Brexitet elvető képviselőknek gyakorlatilag nem lenne idejük jogszabályok elfogadtatása révén megakadályozni a kormányfőt abban, hogy akár megállapodás nélkül is kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.

Brexit - Küzdelem a kormányfői posztért
Fotó: MTI/EPA/BBC NEWS/Jeff Overs

A kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért vívott versenyben Boris Johnson rendre elzárkózott attól, hogy kizárja a parlament felfüggesztésének lehetőségét, amelyet a Brexit-folyamat közepette a politikusok és a kormány tagjai közül is többen határozottan elutasítanak, azzal érvelve, hogy a brit alkotmányos hagyományok központi eleme a parlament szuverenitása.

A kormány egyelőre nem reagált a BBC értesüléseire, ellenzéki pártok részéről azonban elítélő nyilatkozatok születtek.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a felfüggesztés megakadályozására szólította fel a képviselőket, és úgy fogalmazott, hogy "sötét nap lehet ez a demokrácia számára". A Liberális Demokraták casus bellinek nevezték a lépést.

A Konzervatív Párt EU-párti képviselői is kifogásolták az állítólag tervbe vett döntést. E csoport egyik szószólója, Dominic Grieve szerint egy ilyen lépés növelné a Boris Johnson elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásának esélyét, és végül a kormány bukásához vezetne.

A brit parlamentben bevett gyakorlat a parlament felfüggesztése az uralkodó beszéde előtt, de szakértők szerint nem hetekre szólóan. A mostani esetben pedig "minden az időzítés". 

A Skóciában üdülő királynő a hírek szerint szerdán vitatja meg tanácsadó testületével (Privy Council) a kormány kérését. Szakértők szerint az uralkodó rendkívül konzervatív abban a tekintetben, hogy távol tartja magát a politikától, különösen a pártpolitikától, és jelképesnek tekinthető szerepe azt diktálja számára, hogy elfogadja a Boris Johnson kérését.