Már a The Times is Boris Johnson lemondását sürgeti

A lap szerint az ország érdekében mennie kell a miniszterelnöknek.

2022. július 6., 07:06

Szerző:

A z egészségügyi és pénzügyminiszter lemondását követően számos alacsonyabb poszton lévő politikus és tanácsadó is távozott az éjjel a brit kormányból.

Ezt követően az éjfélkor megjelent vezércikkében a legjelentősebb brit konzervatív lap, a The Times is távozásra szólította fel a miniszterelnököt. A Times korábban többször állt ki Boris Johnson mellett, a 2019-es pártelnökválasztás idején is őt támogatták, most azonban azt írták, hogy az ország érdekében mennie kell – írja a 444.hu.

Johnson ugyanakkor jelezte, hogy folytatni tervezi a kormányzást, és gyorsan új embereket nevezett ki a megüresedett posztokra: Nadhim Zahawi lett a pénzügy-, míg eddigi kabinetfőnöke, Steve Barclay az egészségügyi miniszter.

A BBC is azt írja elemzésében, hogy ez az eddigi legkomolyabb válság, amivel Johnsonnak vezetőként szembe kell néznie. A miniszterelnök szerdán a brit parlamentbe is hivatalos, ahol képviselők kérdéseire kell majd válaszolnia.

Kedd délután, kevéssel a lemondások előtt vetítették le a brit tévécsatornák Johnson előre rögzített interjúját, melyben a miniszterelnök elnézést kért azért, mert korábban frakcióvezető-helyettesi posztra nevezte ki Chris Pinchert, akit korábban két férfi is azzal vádolt meg, hogy részegen molesztálta és fogdosta őket.

(Kiemelt kép: Boris Johnson, brit miniszterelnök Kijevben, 2022. február 1-jén. Fotó: Peter Nicholls/POOL/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.