Betilthatják a kutyahús fogyasztását Dél-Koreában

Egyre népszerűbb az a szemléletmód, miszerint a kutya nem a vacsoraasztalra való, hanem hűséges társ. 

2021. szeptember 28., 11:01

Szerző:

Mun Dzsein dél-koreai elnök hétfőn bejelentette, hogy szükség lehet a kutyahús fogyasztásának betiltása a viták  és az állatjogok iránti növekvő tudatosság közepette – írja a CNN

Mun Dzsein megválasztása után fogadott örökbe egy menhelyes kutyát, mivel ez is a politikus kampányígéretei közé tartozott. amelynek célja az elhagyott kutyák és az állatok jogainak tudatosítása volt. A dél-koreai társadalomban már évekkel ezelőtt megkezdődött egy szemléletváltás, azzal kapcsolatban, hogy a kutyák nem a vacsoraasztalra valók, hanem nagyra becsült társak. Dél-Koreát évtizedek óta bírálják az állatokkal való bánásmódja és a kutyahús folyamatos fogyasztása miatt.

Nemzetközi állatvédő csoportok pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy megmentsék a kutyákat a dél-koreai farmokról, és a tengerentúlra, többek között az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba és Kanadába telepítsék őket. A Humane Society International (HSI) szerint 2015 óta, amikor a szervezet megkezdte a kampányt, több ezer kutyát mentettek ki 13 dél-koreai farmról.

A kutyahúst, bár már nem annyira elterjedt, mint korábban, főként az idősebb emberek fogyasztják, de néhány étteremben is felszolgálják, illetve bizonyos piacokon mind a mai napig magas a kereslet a kutyahísra. Mun azután tette a megjegyzéseket, hogy Kim Boo-kyum miniszterelnök tájékoztatta őt az elhagyott állatok kezelésének javítására irányuló ígéreteire és a kutyák kötelező nyilvántartási rendszeréről.

„A tájékoztató után az elnök elmondta, hogy eljött az idő, hogy alaposan megfontoljuk a kutyahús betiltásának bevezetését” – mondta Moon szóvivője, Park Kyung-mee egy nyilatkozatban. Ez volt az első alkalom, hogy Moon felvetette a tilalmat, ami valószínűleg új lendületet ad a gyakorlat visszaszorításáról szóló vitának.

Népszerűségük növelése érdekében az elmúlt hetekben több elnökjelölt is ígéretet tett a kutyahús betiltására, különösen, mivel a kutyák kedvelt háziállatokká váltak és érdekvédelmi csoportok arra szólították fel Dél-Koreát, hogy zárja be a kutyahúst árusító éttermeket és piacokat.

Lee Jae-myung, az ország legnépesebb Gyeonggi tartományának kormányzója és Moon pártjának egyik vezető elnökjelöltje megfogadta, hogy társadalmi konszenzuson keresztül szorgalmazza a tilalmat. Yoon Seok-youl, az ellenzék egyik esélyese azonban azt mondta, hogy ez az emberek személyi joguk eldönteni, hogy milyen húst kívánnak fogyasztani. A kutyahús-árusok pedig ragaszkodnak a foglalkozásukhoz való jogukhoz, mondván, hogy megélhetésük veszélybe kerülhet.

Az Aware állatvédő csoport megbízásából ebben a hónapban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 78%-a szerint be kellene tiltani a kutya- és macskahús előállítását és értékesítését, 49% pedig támogatta a fogyasztási tilalmat.
A Realmeter közvélemény-kutató cég egy másik felmérése szerint azonban az emberek megosztottak abban a kérdésben, hogy a kormánynak be kellene-e tiltania a kutyahús fogyasztását, bár 59% támogatta az emberi fogyasztásra szánt kutyavágás jogi korlátozását.