Az utolsó pillanatban halasztottak el egy kivégzést Alabamában

Az állam fellebbezett. Amennyiben a mostani ítéletet elutasítják, ez lesz az első kivégzés az Egyesült Államokban 2021-ben. 

2021. február 11., 16:23

Szerző:

Az utolsó pillanatban halasztották el egy 1991 óta börtönben ülő férfi kivégzését Alabama államban. A most 51 éves férfit azért ítélték el, mert meggyilkolta egy nyomozó testvérét, miután kirabolta őt. 

A fellebbviteli bíróság a csütörtöki kivégzést megelőző éjszaka hozta meg a döntést, azonban minden valószínűség szerint az állam újabb kérést fog benyújtani a halálos injekció beadására. A végrehajtást az is gátolta, hogy az állam nem tudott védelmet biztosítani a férfinak, akinek a hírek szerint azért halasztották el a kivégzést, mert szeretnék felülvizsgálni mentális állapotát. A bíróság szerint ugyanis a férfinak 75 alatti az IQ-ja, ezért felmerül a beszámíthatatlanság gyanúja. A halasztásnak vallási oka is volt, a férfi ugyanis azt kérte, hogy lelkésze is jelen lehessen a kivégzésnél. 

Amennyiben a mostani ítéletet elutasítják, ez lesz az első kivégzés az Egyesült Államokban 2021-ben - írja a CBSNews

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.