Az Európai Unió Putyint sejti az Ukrajna elleni kibertámadás mögött

Pénteken több ukrán kormányzati és minisztériumi oldalt is megtámadtak ismeretlenek.

2022. január 14., 17:42

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk, ismeretlenek péntekre virradóra meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát. A legtöbb esetben már elhárították a hibát, és már meg is kezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az Európai Unió is segítséget ígér Magyarország keleti szomszédjának.

Nem sokkal a reggeli események után az Európai Unió is nyilatkozatot tett közzé, amelyben jelezték, elítélik az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését, és minden eszközzel Kijev segítségére sietnek. Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, sürgősen összehívták az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit, hogy döntsenek, hogyan lépjenek fel a támadók ellen, és hogyan segítsék Ukrajnát. 

„A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte”

– fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva. Ann Linde svéd külügyminiszter szerint pontosan az ilyen jellegű hibrid kibertámadásoktól tartott az EU. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik – tette hozzá az SZBU.

(Kiemelt képünk illusztráció: Maxim Blinov / SPUTNIK / AFP)

 

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.