Az emberiség túlélését veszélyeztetheti, hogy egyre kevesebb a férfiak spermája

Shanna Swan epidemiológus szerint 24 éven belül akár nullára is csökkenhet a spermaszám a nyugati országokban.

2021. február 26., 16:35

Szerző:

Termékenységi válságra figyelmeztet egy ismert epidemiológus – írja a The Guardian. Shanna Swan új könyvében arról ír, hogy a közelgő termékenységi válságnak akár olyan mértékű globális következményei is lehetnek, mint a klímaváltozásnak.

Swan egy tanulmány készítésében is részt vett, amelyben megállapították, hogy a férfiak spermatermelése a nyugati országokban 59 százalékkal visszaesett 1973 és 2011 között. „Ha így folytatjuk, a medián spermaszám 2045-re elérheti a nullát. A jelenlegi trendek nem fenntarthatóak hosszú távon” – írja a Visszaszámlálás című könyvben. A könyvben részletesen leírja, hogyan veti vissza a férfiak spermatermelését a modern életmód.

1964 és 2018 között a világ népességének termékenységi rátája 5,06-ról 2,4-re esett vissza. Ma a világ népességének közel fele olyan országokban él, ahol a termékenységi ráta a fenntartáshoz szükséges 2,1 alatt van. Bár a széles körben elérhető fogamzásgátló eszközök, a kulturális változások és a gyermekvállalás költségei is hozzájárulnak a csökkenéshez, Swan szerint vannak biológiai okai is, például egyre több a vetélés, a lányoknál pedig egyre korábban kezdődik a pubertáskor. Swan szerint a terméketlenség fő okai egyben az egészségtelen életmód következményei, például a dohányzás és az elhízás, de a műanyagokban, kozmetikumokban és növényvédő szerekben lévő vegyianyagok is hozzájárulnak.

(Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.