Az élelmezési vészhelyzet miatt Putyinnal fog tárgyalni az Afrikai Unió elnöke

Élelmezési vészhelyzetet hirdettek Csádban a gabonakészletek csökkenése miatt.

2022. június 3., 12:57

Szerző:

A közép-afrikai ország katonai kormánya csütörtök késő este közölte, hogy az élelmezési helyzet az év eleje óta jelentősen romlott, és sürgősen nemzetközi humanitárius segítségre van szükség.

Az ENSZ szerint Csádban idén 5,5 millió ember – a lakosság egyharmada – szorul élelmiszersegélyre.

Macky Sall, az Afrikai Unió elnöke pénteken Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a gabona és műtrágya exportjának lehetővé tételéről tárgyaljon.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőrei. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak.

Oroszország emellett jelentős műtrágyaszállítója is tucatnyi afrikai országnak.

Csád egyike a Száhel-övezet számos országának, amelyek éhínséggel néznek szembe. Az ENSZ szerint Etiópia, Kenya, Szudán és Szomália az elmúlt 40 év legsúlyosabb szárazságával kénytelen szembesülni, míg Nyugat-Afrika az elmúlt évtized legsúlyosabb élelmiszerválságával néz szembe.

A segélyszervezetek szerint hamarosan 60 millió ember éhezhet a Szahara déli peremén, az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó Száhel-övezetben.

(Kiemelt kép: egy anya vigyáz alultáplált fiára, Mazzam Brahimot az ALIMA (Szövetség a Nemzetközi Orvosi Akcióért) által irányított táplálkozási osztályon, a Tchad/ Chine kórház sürgősségi orvosi ellátási osztályán, N'djamena-ban, Csádban, 2022. május 13-án. Fotó: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.