Ebben sem értük utol Ausztriát: gyermekenként 71 ezer forintot adnak a drágulások miatt a családoknak

Az osztrák kormány kedden, a drágulásokra reagálva, hatmilliárd eurós segélycsomagot mutatott be, amely már idén nyáron több száz eurós egyéni kifizetéseket jelentene a lakosság számára – adta hírül az APA osztrák hírügynökség.

2022. június 14., 21:53

Szerző:

A folyamatos áremelkedések miatt az osztrák kormány, a kedden bemutatott segélycsomag szerint, ötmilliárd eurót fordítana magánszemélyek támogatására, egymilliárd eurót pedig a vállalkozások kisegítésére. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, az első kifizetésekre már idén nyáron sor kerülhet. 

A segélycsomag szerint a családok gyerekenként 180 eurónyi (aktuális árfolyamon 71 ezer forint) támogatást kaphatnak a családi pótlékon felül augusztusban, míg szeptemberben az alacsony jövedelműek – a szociális ellátásban részesülők, a minimálnyugdíjasok és a munkanélküliek – 300 euró (119 ezer forint) összegű, egyszeri támogatásban részesülhetnek.

A csomag legjelentősebb része az úgynevezett klímabónusz, amelyet a segélycsomag részeként, az eredeti 100-200 euróig terjedő összegről 250 euróra (99 ezer forint) növelnének; ezt az éves járulékot az Ausztriában októbertől hatályos széndioxid-adó ellensúlyozására vezették be, s mindenki jogosult rá, aki Ausztriában évente legalább 183 napon át bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A klímabónusz részeként a családosok gyerekenként ennek a 250 eurós összegnek a felét is megkapnák. 

Emellett Ausztria minden lakosát 250 eurós (99 ezer forint) egyszeri kompenzáció illetné meg az áremelkedések miatt. A segélycsomag kitér a családi adókedvezmény és a gyermekek után járó kiegészítő pótlék megemelésére is. 

Karl Nehammer, Ausztria kancellárja a segélycsomag bemutatásakor méltatta a javaslatot, Johannes Rauch, a kormány szociális minisztere pedig meggyőződéssel állította, hogy „ezen intézkedések nem csak felveszik a harcot a szegénységgel, hanem meg is fogják akadályozni azt”.

(Kiemelt képünk: Járókelők egy utcán az ausztriai Bécsben, 2021. május 3-án. Fotó: Anadolu/AFP / Askin Kiyagan)

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.