Austin: az Egyesült államok támogatja Franciaország száhel-övezeti terrorellenes misszióját

Franciaország mintegy ötezer katonát állomásoztat a nyugat-afrikai térségben, hogy féken tartsa az ott tevékenykedő iszlamista fegyveres csoportokat, s ehhez a missziójához logisztikai támogatást kap az Egyesült Államoktól.

2021. szeptember 28., 06:14

Szerző:

Washington továbbra is támogatja Franciaország terrorizmus elleni erőfeszítéseit Afrika Száhel-övezetében – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn a francia hivatali partnerével folytatott telefonbeszélgetésben. Franciaország mintegy ötezer katonát állomásoztat a nyugat-afrikai térségben, hogy féken tartsa az ott tevékenykedő iszlamista fegyveres csoportokat, s ehhez a missziójához logisztikai támogatást kap az Egyesült Államoktól.

A Pentagon vezetője egy olyan időszakban egyeztetett Florence Parly francia védelmi miniszterrel – mutat rá a Reuters hírügynökség -, amikor Washington javítani igyekszik Párizshoz fűződő viszonyát, miután szeptember közepén Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök bejelentette a három ország új biztonsági partnerségi kezdeményezését, keresztülhúzva ezzel Ausztrália francia tengeralattjárók vásárlásáról kötött korábbi megállapodását.

Lloyd Austin „méltatta Franciaország vezető szerepét a térség terrorista erőivel folytatott küzdelemben, és biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok a jövőben is támogatni fogja ezt a fontos missziót” – közölte nyilatkozatában a Pentagon. A Parlyval folytatott telefonbeszélgetés során Austin részvétét fejezte ki Maxime Blasco francia katona halála miatt, aki múlt héten esett el Maliban a dzsihadistákkal való összecsapásban. Több mint 50 francia katona halt meg azóta, hogy Párizs 2013-ban terrorizmusellenes erőket küldött a térségbe.

 

(Kiemelt kép illusztráció: Az amerikai hadsereghez tartozó 10. hegyi hadosztály tagja őrt áll a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, 2021. augusztus 18-án. Fotó: Isaiah Campbell / Egyesült Államok tengerészgyalogsága/AFP)