Arcfelismerő beléptető rendszert telepítettek a moszkvai metróban

A moszkvai metró összes állomásán üzembe helyezték pénteken az arcfelismerő FacePay beléptető és díjfizetési rendszert.

2021. október 15., 14:38

Szerző:

Az utasoknak mostantól lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, valamint bankkártya- és okostelefon-használat nélkül, a FacePay digitális kamerákkal felszerelt kapuin át jussanak be az orosz főváros több mint 240 metróállomására, írja az MTI. A szolgáltatás aktiválásához az utasnak a magáról mobiltelefonnal készített képét az erre kifejlesztett alkalmazáson át kell beküldenie az üzemeltetőnek. A viteldíjat belépéskor a FacePay levonja az utazó bankkártyájáról vagy közlekedési bérletkártyájáról, a Trojkáról.

Makszim Likszutov moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak nyilatkozva azt hangsúlyozta, milyen fontos ennek a rendszernek a bevezetése a koronavírus-járvány idején. Az adatbiztonság kapcsán felmerülő kérdésekről pedig úgy nyilatkozott, nincs miért izgulnia az utasoknak, a rendszer ugyanis megfelelően titkosított. „A beléptetőkapu kamerája egy „biometrikus kulcsot" olvas be, nem pedig az arcképet vagy más személyes adatot” – mondta. Hozzátette: minden személyes adatot a bankok tárolnak. Likszutov szerint a FacePay-t az elkövetkező három évben a metró utasainak akár a 15 százaléka is rendszeresen használhatja majd.

„Moszkva az első város a világon, ahol a rendszer ilyen mértékben működik. A FacePay egyszerű használatának sehol a világon nincs párja” – mondta, hozzátéve, hogy pár éven belül a felszíni vasút és minden egyéb tömegközlekedés csatlakozhat a rendszerhez. A moszkvai hatóságok az arcfelismerő technológiát már eddig is széles körben alkalmazzák; az orosz fővárosban közel 200 ezer digitális térfigyelő kamera található. Jogvédő aktivisták attól tartanak, hogy a rendszert törvénysértő megfigyelések eszközeként is felhasználhatják.

A Kommerszant című napilap egyébként a héten azt írta, hogy a moszkvai önkormányzat úgy akarja átalakíttatni a közszolgáltatási Mos.ru weboldalt, hogy az oda feltöltött felhasználói fényképeket a bűnüldöző hatóságok automatikusan megkapják. A hírt a moszkvai polgármesteri hivatal cáfolta, de a Kreml szerint a biztonsági tisztviselőknek már most is törvényes hozzáférésük van az orosz közszolgáltatási portálokon tárolt magánadatokhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

 

2022. szeptember 28., 17:38

Tízezrek követelték szerda délután Prágában, Brünnben (Brno), Ostravában és más cseh nagyvárosokban a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását és Csehország politikai irányultságának módosítását.

2022. szeptember 28., 16:43

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.