Lemondott a portugál miniszterelnök

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök. Irodájában a nap folyamán házkutatást tartott a rendőrség, valamint korrupció gyanújával őrizetbe vették a hivatalvezetőjét.

2023. november 7., 17:08

Szerző:

A portugál miniszterelnökségen a rendőrség tartott razziát kedden, ahol korrupció gyanújával őrizetbe vették a kormányfő hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát és Costa személyes tanácsadóját, Diogo Lacerdát 

– írja a Politico információi alapján a hvg.hu.

A rendőrségi nyomozás az ország északi részén lévő lítium-kitermelési tervekkel és egy Sines-i zöld hidrogén megaprojekttel kapcsolatos.

Korábban arról számolt be a hvg.hu, hogy a portugál média értesülései szerint nem sokkal a razzia előtt Costa felkereste rezidenciáján az ország államfőjét, Marcelo Rebelo de Sousát, ám arról nem tudni, hogy miről beszéltek, csak annyi biztos, hogy a következő ember, akit Sousa magához kéretett Costa távozása után, Lucília Gago volt, az ország legfőbb ügyésze.

Orbán és Costa

Állami repülőgéppel látogatott volna Moldovába António Costa, Portugália baloldali miniszterelnöke május 31-én. Útját azonban megszakította azért, hogy inkább Budapesten szálljon le, és rendkívüli programként a Sevilla-AS Roma Európa Liga döntőt nézze meg a magyar fővárosban, méghozzá Orbán Viktor társaságában.

Mivel azonban az adőfizetői pénzből fizetett magánrepülőt nem erre a célra kapta, az EL-döntő ugyanis nem minősül hivatalos látogatásnak, ezért hazájában Costa most a teljes politikai spektrumon támadásokkal néz szembe. Mind jobboldali ellenzéke, mind a radikális baloldal visszaéléssel vádolta meg, egyesek azt is számon kérték, hogy Magyarország miniszterelnökével cimborált.

„Egy komoly országban vége lenne a miniszterelnök politika karrierjének, ha kiderülne, hogy állami repülőgéppel utazott egy, a hivatalos programjában nem szereplő eseményre” – reagált például az útra a jobboldali Szociáldemokraták volt minisztere, Miguel Poiares Maduro, aki a kormányfőt lemondásra szólította fel.

Costa azzal védekezett, hogy a döntőre, hivatalos minőségében Aleksander Čeferin UEFA-elnök hívta meg őt, így a repülőt is jogosan használta a hirtelen kitérőre. És ha már ott volt, a protokoll elkerülhetetlen részeként Orbánnal is összefutott.

(Kiemelt kép: Adri Salido / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)