Andrej Babis maradt az ANO élén

Nagy többséggel szavaztak neki bizalmat a küldöttek.

2022. február 12., 19:17

Szerző:

 A legnagyobb ellenzéki tömörülés szombati prágai tisztújító közgyűlésén a jelenlévő 95 küldött közül 76-an szavaztak Babis elnöki megbízatásának meghosszabbítására. Megújult az ANO elnökségének fele is; alelnöki pozíciót szerzett Alena Schillerová volt pénzügyminiszter és Karel Havlícek volt ipari és kereskedelmi miniszter is. Mindketten a volt kormány alelnökei voltak, s Andrej Babis legközelebbi munkatársai közé tartoznak.

Babis a közgyűlésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy mozgalma mindenképpen saját jelöltet állít a jövő év elején esedékes csehországi államfőválasztáson. Azt azonban nem erősítette meg, hogy az elnökjelölt ő maga lesz-e.

„Sokan arra kérnek, hogy induljak az elnökválasztáson. Akár indulok, akár nem, az ANO-nak olyan saját jelöltet kell állítania, aki összefogja és nem megosztja a társadalmat” – jelentette ki Babis.

Milos Zeman jelenlegi államfő második mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást jövő januárban tartják. Csehországban az államfőt közvetlenül választják. Az ANO vereségét a tavaly októberi képviselőházi választásokon Babis a koronavírus-járvánnyal magyarázta. „Népszerűtlen intézkedésekre kényszerültünk, s az akkori ellenzék, a jelenlegi ötpárti koalíció visszaélt a helyzettel” – jelentette ki az ANO elnöke.

(Kiemelt kép: JOE KLAMAR / AFP)

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.