Alábbhagyott a Covid? – a horvátok nem így gondolják

Horvátországban meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket.

2022. február 28., 18:09

Szerző:

Horvátországban néhány kivétellel további egy hónapra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn.

Kiemelte:

a közösségi közlekedésre, az üzletek nyitva tartására, a maszkviselésre és a határátlépésre vonatkozó szabályok nem változnak.

Ugyanakkor az enyhítések a nyilvános összejövetelekre és egyes területeken a védettségi igazolások használatának eltörlésére vonatkoznak. Március 1-jétől nyilvános rendezvényeken nyílt térben a korábbi 50 helyett százan lehetnek jelen. Zárt térben 25 helyett mostantól 50 főben határozták meg a jelenlévők számának felső határát. 

Hozzátette: a sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. A benti nézőtereknek legfeljebb az 50 százalékát lehet kihasználni, a kintieknél nem szabtak létszámhatárt – hangsúlyozta.

Keddtől megszűnik a Covid-igazolványok, illetve a negatív tesztek felmutatásának követelménye az állami hivatalokban 

– monda Bozinovic, és megjegyezte: a védettségi igazolás továbbra is feltétel az egészségügyi és szociális ellátó rendszerben, de nem kell felmutatni például a postán vagy rendőrségen.

Az elmúlt 24 órában 198 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 39-en hunytak el. Kórházban 1363 beteget ápolnak, közülük 98-an szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 306 572-en kaptak védőoltást, közülük 2 229 537-en már a második adagot is beadatták maguknak. 

(Kiemelt kép: Bregana, 2021. június 2. Az Európai Unió digitális Covid-igazolását ellenőrzi egy horvát határőr. Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat)

2023. március 25., 11:41

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.