Letartóztattak egy hírhedt embercsempészt

Letartóztatták „a világ legkeresettebb embercsempészét,” az eritreai Kidan Zekariasz Habtemariamot Szudánban – közölte csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője.

2023. január 5., 20:20

Szerző:

Szaid Abdullah Al-Szuvajdi az Interpol nemzetközi rendőrségi együttműködési szervezet képviselőjével közösen megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: az eritreai férfi egy emberrablásokra, valamint Afrikából Európába tartó migránsok ezreinek becsapására szakosodott bűnszövetkezet vezetője volt. Noha az embercsempész bandavezért 2020-ban Etiópiában már letartóztatták, egy évvel később sikeresen megszökött a börtönből, így távollétében ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. 

Eltűnése után az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége széles körű nyomozásba kezdett – az Interpolt is bevonva – Habtemariam testvérének illegális pénzügyi tranzakcióiból kiindulva. Végül Szudánban, a helyi rendőrség bevonásával sikerült beazonosítani, majd január 1-jén elfogni Habtemariamot. A bűnöző akkor már kiemelt jelzéssel szerepelt az Interpol nemzetközi körözési listáján.

Az emírségek nevében megszólaló belügyi vezető kiemelte, hogy az embercsempész-hálózat irányítójának elfogásával az egyik legfontosabb afrikai migrációs útvonalat számolják fel, amelyen eritreai, szudáni és szomáliai migránsok ezrei vonultak Líbia partvidékére, majd csónakokra szállva a Földközi-tengeren utaztak tovább Európa felé.

A sajtóeseményen az Interpol egyik igazgatója, Stephen Kavanagh megerősítette, hogy az elfogott embercsempész Etiópián kívül Hollandiában és több más országban is a legkeresettebb bűnözőnek számított, majd hozzátette: a férfi sikeres felkutatásában és elfogásában is kulcsszerepet játszott az emírségi, az etióp, a holland és a szudáni hatóságok hatékony együttműködése.

(Kiemelt képünk illuszráció. Fotós: Shutterstock/Dan Henson)

Tegnap 21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).