06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

A virginiai parlament megszavazta a halálbüntetés eltörlését

Az Egyesült Államokban itt végezték ki a legtöbb, csaknem 1400 elítéltet.

2021. február 23., 05:54

Szerző:

Az amerikai Virginia állam parlamentje megszavazta hétfőn a halálbüntetés eltörlését, ami egy hatalmas fordulat annak az államnak a történetében, amelyben a legtöbb elítéltet végezték ki az amerikai államok közül.

A tervezetet már csak Ralph Northam demokrata párti kormányzónak kell aláírnia ahhoz, hogy törvénnyé váljon, de ő már korábban jelezte, hogy megteszi.

Így Virginia lesz a 23. amerikai állam az 50 közül, amelyben már nincs halálbüntetés.

A halálbüntetés eltörlését jelentő törvényalkotást a Demokrata Párt vitte keresztül az állami törvényhozásban, amelyben már a második éve van többségben mindkét házban. Főleg azzal érveltek a demokraták, hogy a büntetést aránytalanul többször szabták ki színesbőrűekre, elmebetegekre és szegényekre. A republikánus pártiak ezzel szemben azzal érveltek, hogy ezáltal nem lehet majd minden esetben igazságot szolgáltatni az áldozatoknak és családtagjaiknak, valamint hogy vannak olyan kegyetlen bűncselekmények, amelyek halálbüntetést érdemelnek.

Az egyesült államokbeli halálbüntetéseket nyilvántartó információs központ adatai szerint Virginiában annak gyarmati ideje óta csaknem 1400 halálbüntetést szabtak ki és hajtottak végre.

E pillanatban két férfi van halálsoron az államban, az ő halálbüntetésüket életfogytig tartó börtönbüntetésre fogják változtatni, és soha nem szabadulhatnak majd ki.