A világsajtó is felkapta Hamilton és Vettel pedofiltörvény kritikáját

Tovább dagad a Forma1-pilóták nyilatkozata utáni botrány.

2021. július 31., 18:14

Szerző:

A BBC azt írja, hogy a magyar kormány népszavazást is kiírt a törvény támogatására, amely tiltja a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését a 18 év alattiaknak.

Lewis Hamilton korábban azt mondta: „A hétvégi Nagydíj előtt szeretném támogatásomról biztosítani azokat, akiket hátrányosan érint a kormány LMBTQ-ellenes törvénye. Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető a hatalom részéről ez a törvény. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy önmaga legyen, nem számít, hogy kit szeret, vagy, hogy milyen nemmel tud azonosulni.”

Mint megírtuk, csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Hungaroringen. Sebastian Vettel szivárvány logós cipőben jelent meg az eseményen. Erről Matt Bishop, az Aston Martin kommunikációs vezetője a Twitteren posztolt is. Azt írta: „Jól sikerült és köszönöm Seb Vettel, bátor és kitartó vagy, hogy támogatod a magyarországi LMBTQ-közösséget”. Vettel azt mondta, „kínosnak tartom, hogy egy uniós országban egy ilyen törvényt megszavaznak."

Varga Judit igazságügyminiszter is beszállt a vitába. A Facebookon azt írta, sajnálja, hogy csütörtökön Lewis Hamilton is csatlakozott a gyermekvédelmi törvényt támadó nemzetközi fake news-gyártók táborához. Hozzátette: „szeretném támogatásomról biztosítani azokat, akiket hátrányosan érint a kormány LMBTQ-ellenes törvénye. Elfogadhatatlan, gyáva és félrevezető a hatalom részéről ez a törvény. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy önmaga legyen, nem számít, hogy kit szeret, vagy hogy milyen nemmel tud azonosulni”.

A BBC cikkét a világsajtó jó része átvette, köztük a Washington Post, a Reuters, a BBC, a Frankfurter Rundschau, a Der Spiegel, a Der Standard, a Die Presse, a Le Figaro, a Corriere della Sera, a La Repubblica, a La Stampa, az Il Giornale. Több sportlap is top stories között szerepeltette a témát, köztük az Eurosport is.

(Mercedes' British driver Lewis Hamilton addresses a press conference at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 29, 2021, ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix. (Photo by FLORION GOGA / POOL / AFP))