A világ legjobb jóléti államát ígéri Németországnak az SPD kancellárjelöltje

Olaf Scholz jelenlegi pénzügyminiszter és alkancellár lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje. A 62 éves Scholz az ország egyik legnépszerűbb politikusa.

2021. május 9., 19:31

Szerző:

Hivatalosan megtették kancellárjelöltnek Olaf Scholzot a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vasárnapi online kongresszusán. A politikust az 545 kongresszusi küldött 96,2 százaléka támogatta. Olaf Scholz a szavazás előtt arról beszélt: a kancellárként azért dolgozna, hogy felépüljön a „tisztelet társadalma" és a világ legjobb szociális, jóléti állama Németországban, valamint azért, hogy megerősödjön, megszilárduljon az Európai Unió.

Konkrét ígéretei közül kiemelte a – jelenleg óránkénti bruttó 9,5 eurós (3400 forint) – minimálbér felemelését 12 euróra, a digitális gazdaság óriásvállalatainak méltányos megadóztatását Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter világszerte kötelező társaságiadó-minimumról szóló javaslata alapján, és az úgynevezett klímasemlegesség – nettó nulla üvegházgáz-kibocsátás – elérését 2045-re.

A szövetségi kormányban a pénzügyminiszteri és az alkancellári tisztséget betöltő 62 éves politikus, aki korábban Hamburg úgynevezett első polgármestereként – a tartományi rangú nagyváros kormányának szerepét betöltő szenátus vezetőjeként – és szövetségi munkaügyi miniszterként is tevékenykedett, hangsúlyozta, hogy tapasztalatai révén minden politikai vetélytársnál alkalmasabb Németország következő kormányának vezetésére.

Olaf Scholz Németország egyik legnépszerűbb politikusa, de személyes népszerűsége eddig nem javította pártja helyzetét: az SPD országos választói támogatottsága már nagyjából két éve a 14-18 százalék között mozog. Ez jelentősen elmarad az előző, 2017-es Bundestag-választáson elért 20,5 százaléktól, amely a legrosszabb szociáldemokrata választási eredmény a második világháború utáni német történelemben. 

A kancellárjelölt megnevezésének egyébként nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választók, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, üzenet a választóknak, hogy az adott párt – vagy pártszövetség – azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz. Fotó: Wolfgang Kumm/ DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.