A szövetséges országok nagyon rossz véleménnyel vannak a magyar titkosszolgálatokról

Egy hírszerzési szaklap szerint Kína és Oroszország is ugródeszkának használja Budapestet. 

2023. január 23., 12:57

Szerző:

Nagyon rossz a hírük a magyar titkosszolgálatoknak a szövetséges partnerszolgálatok körében – írja a hvg.hu a hírszerzési tematikájú Intelligence Online nyomán. A HVG által idézett szaklap szerint nyugaton egyedül a katonai titkosszolgálatunkra tekintenek úgy, mint a „professzionalizmus bástyájára”, de azt a szervezetet is veszélyezteti, hogy Rogán Antal a védelmi területen is pozíciókhoz jutott.

A szakportál cikke szerint a nemzetközi szövetségi rendszeren belül a titkosszolgálatok az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) tekintik a leggyengébb láncszemnek, mert „nagyon speciális szerepe van a Budapest, Moszkva és Peking közötti kapcsolatokban”. A szakportál úgy tudja, hogy az AH-nál nagyon gyenge a kínai vonal, és ez azért aggasztó, mert a régióban Magyarországon él a legnagyobb kínai diaszpóra.

Nemcsak a Magyarországon élő 20-30 ezres közösségről van szó, de az Orbán-kormány egyre szorosabbra fűzi viszonyát a kínai kommunista rezsimmel, ezzel pedig elősegíti annak európai térnyerését. A szaklap szerint a magyar diplomácia azért építi a kínai kapcsolatokat, mert Kínából szeretne hozzájutni a költségvetésből hiányzó forrásokhoz. Az Intelligence Online úgy véli, hogy Budapest szemet huny a kínai és orosz hírszerzési tevékenység felett, mert nem akarják sem a pekingi, sem a moszkvai vezetést feldühíteni. 

„Budapest nem elsődleges célpontja ezeknek a hírszerző szolgálatoknak, ugyanakkor Magyarországot az oroszok és a kínaiak is európai ugródeszkájuknak használják”

– teszi hozzá a szaklap, amely szerint az orosz és kínai kémkedés ellen korlátozottak a hazai erőforrások, sőt több esetben közvetlenül akadályozzák is a magyar titkosszolgálati tevékenységet, ami miatt tömegesen távoznak az AH munkatársai. 

A hivatalon belül akkor tetőzött az elégedetlenség, mikor Dicsőség és Becsület érdemrenddel tüntette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a Hilaron metropolitát, aki a háborús uszító, Kirill pátriárka jobbkezeként, és európai szószólójaként is ismert. Az Intelligence Online forrásai úgy vélik, hogy az orosz hírszerzés már régóta használja a magyarországi orosz egyházmegyét és a szentendrei szerb ortodox egyházat arra, hogy befolyását a nyugati országokba irányuló kémkedésre fordítsa. 

A szaklap legdurvább állítása, hogy

Oroszország ukrajnai inváziója óta az AH leállította az orosz ortodox egyház magyarországi tevékenységének megfigyelését.

(Kiemelt kép: Az Alkotmányvédelmi Hivatal címere a szervezet újonnan átadott székházában Budapesten 2019. szeptember 19-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)