A Srí Lanka-i elnök azt ígérte, hogy lemond, helyette csak elmenekült az országból

A Srí Lanka-i elnök ígérete ellenére még mindig nem nyújtotta be lemondását, bár elmenekült az országból – derült ki csütörtöki hivatalos közlésekből.

2022. július 14., 10:24

Szerző:

Gotabaja Radzsapaksza elnök, felesége és két testőre kíséretében előző nap hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén. A Maldív-szigetek fővárosába utazott, ahonnan csütörtökön továbbindult Szingapúrba.

Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök csütörtökön bejelentette: még mindig nem kapta meg Radzsapaksza lemondólevelét, pedig szerda estére arról biztosították, hogy eljut hozzá.

A biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők közötti éjszakai összecsapásokban a Srí Lanka-i parlament előtt Colombóban a rendőrség szerint mintegy 42 ember megsérült.

A jelentések szerint a tüntetők elvették az egyik katona puskáját és 60 darab lőszerét. A tömeg a kijárási tilalom ellenére jóval éjfél utánig a területen maradt.

A kijárási tilalmat csütörtök hajnalban feloldották, és nem érkezett jelentés további súlyos incidensekről vagy újabb tüntetésekről.

A tüntetők azonban továbbra is megszállva tartják az elnök és a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját és hivatalát. A kormányfő rezidenciáját szombaton felgyújtották a tüntetések során.

Radzsapaksza távozását követően Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek. A tüntetők azonban Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik, és lemondását követelik.

Vikremeszinghe felajánlotta, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről, és a parlament által jelölt utódot nevez ki. A parlament elnöke csütörtökön találkozik a politikai vezetőkkel, hogy megvitassák a javaslatot. Közben július 20-ra tűzték ki a parlamenti szavazást az új elnök megválasztására, de ez Radzsapaksza hivatalos lemondásától függ.

Srí Lanka továbbra is súlyos üzemanyaghiánnyal küzd, a benzinért és a gázolajért országszerte hosszú sorok állnak. Az Indiai-óceán északi részén található szigetország mentőcsomagot kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de az IMF megköveteli a politikai stabilitást a pénzeszközök felszabadításának előfeltételeként.

(Kiemelt kép: Tüntetők ülnek a Srí Lanka-i miniszterelnök irodaházána előtt Colombóban 2022. július 14-én. fotó: Arun SANKAR / AFP)