A Pentagon szerint Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést

A Pentagon szerint Kína és Oroszország tovább erősíti partnerségi kapcsolatát, amely nagy veszélyt jelent az egyesült államokbeli biztonsági helyzetre.

2022. október 28., 11:52

Szerző:

Az Ukrajna elleni indított orosz háború ellenére továbbra is Kína jelenti a legnagyobb, stratégiai jellegű biztonsági kihívást az Egyesült Államok számára, és Peking fenyegetése fogja meghatározni: hogyan szereljék fel és alakítsák át az amerikai hadsereget a jövőben – áll a Pentagon csütörtökön közzétett új védelmi stratégiájában.

Habár a Pentagon szerint a Kínával való konfliktus sem nem elkerülhetetlen, sem nem kívánatos, a dokumentuma mégis meghatározza azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel megakadályozható, hogy Peking „uralma alá hajtsa a kulcsfontosságú térségeket”. Ez egyértelmű utalás a kínai katonai műveletekre a Dél-kínai-tengeren és a növekvő pekingi nyomásgyakorlásra Tajvan esetében.

A dokumentum figyelmeztet: Kína aktívan igyekszik aláásni az Egyesült Államok szövetségi rendszerét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, egyre erősödő hadseregével pedig kényszeríti és fenyegeti szomszédait.

Mindazonáltal a 80 oldalas tanulmány leszögezi: az ukrajnai orosz háború és Moszkva súlyos fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve az orosz atomfegyverek, kibertámadások és nagyhatótávolságú rakéták miatt.

A Pentagon elemzése hozzáteszi: Kína és Oroszország tovább erősíti partnerségi kapcsolatát, amely „ma már sokkal nagyobb veszélyt jelent az egyesült államokbeli biztonsági helyzetre, még ha a terrorista fenyegetések továbbra is jelen vannak”.

Kína jelenleg „az egyetlen versenytárs a világban, amelynek nemcsak a szándéka van meg, hogy újraformálja a világrendet, hanem egyre inkább a hatalma is” – fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban.

„Kínával szemben Oroszország nem képes szisztematikusan megkérdőjelezni az Egyesült Államok hatalmát hosszú távon, de az orosz agresszió igenis azonnali és komoly veszélyt jelent az érdekeinkre és értékeinkre nézve” – tette hozzá Austin.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok először néz szembe egyszerre két jelentős nukleáris vetélytárssal.

A védelmi stratégia, amelyet két másik, a rakétavédelemmel és a nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentéssel együtt tettek közzé csütörtökön, átfogó tervet vázol fel az amerikai hadsereg átalakításának megtervezéséhez a következő négy évre.

A 2022-es amerikai védelmi stratégia kulcsfontosságú eleme az integrált elrettentés koncepciója. Ennek lényege az amerikai katonai erővel – és ha kell, a nukleáris képességgel – való fenyegetés, a gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás, valamint a szövetségesekkel való együttműködés kombinációja, amellyel az ellenséget eltántoríthatják az esetleges támadástól.

(Kiemelt kép: Katonák integetnek a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) haditengerészetének flottájának a dél-kínai Guangdong tartomány Zhanjiang városának katonai kikötőjében, 2022. január 15-én. Jiang Xiaowei / XINHUA / Xinhua via AFP)

 

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.