A francia állam ismét fizethet a klímavédelmi intézkedések meghozatalának elmulasztása miatt

Ismételten felelősnek mondta ki a francia államot az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztásában az ország igazságszolgáltatása, amelyhez francia civil szervezetek nyújtottak be keresetet egy állampolgárok által aláírt petíció kíséretében.

2023. november 25., 08:01

Szerző:

Az Államtanács, Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága pénteken közzétett indoklásában a légszennyezettség határértékeinek átlépésére hivatkozott, elsősorban Párizsban és Lyonban, s ezért a 2022 júliusa és 2023 júliusa közti időszak két félévében kétszer ötmillió eurós, azaz összesen 10 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az államot.


Az Államtanács 2017 júliusában kötelezte először a kormányt, hogy dolgozzon ki programot a szállópor– illetve (a közúti közlekedéshez kapcsolódó) nitrogén-dioxid-kibocsátás csökkentésére 13 nagyvárosi övezetben. Azóta a francia kormányt 2021-ben és 2022-ben is 30 millió euró megfizetésére kötelezte az igazságszolgáltatás, amiért nem erősítette meg kellőképpen a légszennyezettség elleni intézkedéseket.


„Az Államtanács a mai napon megállapítja, hogy a szállóport illetően egyetlen városi övezetben sem lépi át a határértéket a légszennyezettség” – írta a bíróság. „Ami a nitrogén-dioxidra vonatkozó küszöbértékeket illeti, ezeket most már Toulouse és Aix-en-Provence belső övezeteiben betartják, de még mindig jelentősen túllépik Párizsban és Lyonban, ahol a már bevezetett vagy meghozandó intézkedések nem teszik lehetővé a határérték alá történő csökkenést a lehető legrövidebb időn belül” – olvasható az indoklásban.


A 10 millió eurós büntetésből a keresetet benyújtó Les Amis de la terre nevű civil szervezetnek 10 ezer eurót ítélt meg a bíróság, az összeg fennmaradó része környezetvédő egyesületeket és az illetékes állami szerveket illeti meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: unsplash)