A Fidesz tiszteletet vár el Ursula von der Leyentől, de azért fontos, hogy pénz is jöjjön

2019. július 17., 08:55

Szerző:

Kommentálta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének keddi megválasztását. Hidvéghi Balázs szerint az, hogy mindössze kilenc szavazatos többséggel választották meg a német politikust, azt mutatja, hogy a jobboldal támogatta, a baloldal pedig ellene szavazott. Hogy a titkos szavazás alapján ezt honnan tudja Hidvéghi, az nem derült ki az MTI-nek adott nyilatkozatából.

A szavazáson 383-an szavaztak az új vezető mellett, ennek kapcsán Hidvéghi megjegyezte, hogy

A Fidesz tizenhárom szavazatot adott le Von der Leyen mellett, azaz nélkülük nem is lehetne az EB-nek új elnöke.

Valószínűleg ugyanez elmondható a fennmaradó 370 többi támogató szavazótól is, akár a Momemtumról vagy a DK-ról, akik előre jelezték, képviselőik támogatni fogják Von der Leyent.

Deutsch Tamás gratulál Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság 2019. július 16-án megválasztott elnökének.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hidvéghi elmondása szerint a Fidesz megelőlegezte a bizalmat az új elnöknek, ezzel együtt komoly elvárásaik vannak, hogy a vezetés új korszakot nyit a bevándorlás kezelésében. Megjegyezzük, ezt attól a német politikustól várják, aki a menekültek védelmét szorgalmazta, valamint az otthonába is befogadott szíreket. A Fidesz három dolgot vár el Ursula von der Leyentől:

  • állítsa meg a bevándorlást;
  • tisztelje a közép-európai országokat;
  • nem sérti meg a közép-európai nemzetek szuverenitását.

Valamiért nem az elvárások között kapott helyet a Fidesznél, de azért fontosnak nevezte Hidvéghi, hogy megmaradjon az uniós támogatások korábbi politikája, amiből Magyarország is részesült.