A cseh kormány is elítéli az Izrael elleni terrortámadást

Petr Pavel cseh államfő nyilatkozatában szintén elítélte az Izraelt ért támadást. Az izraeli belpolitikai helyzet miatt elmarad a hétfőre Prágába tervezett cseh-izraeli közös kormányülés.

2023. október 7., 13:20

Szerző:

Izraelt szombaton délelőtt összehangolt terrortámadás-sorozat érte a palesztin radikális mozgalom, a Hamász részéről, az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az ország háborúban áll. Vezető cseh politikusok azonnal elítélték a terrortámadást és támogatásukról biztosították Izraelt. „Elítélem az Izrael elleni terrortámadásokat. Az erőszak ártatlan áldozataira gondolok, azt kívánom izraeli barátainknak, hogy mihamarabb úrrá legyenek a helyzeten, békében és biztonságban élhessenek. Ezt az igyekezetüket Csehország mindig támogatta és támogatja” – írta az X közösségi platformon Petr Fiala kormányfő.Petr Pavel cseh államfő nyilatkozatában szintén elítélte az Izraelt ért támadást. Úgy véli, hogy ezek a terrorista cselekmények hosszú időre akadályozhatják a palesztin-izraeli konfliktus megoldására tett bármiféle erőfeszítéséket.

 „Ezek az agresszív akciók kiváltják Izrael jogos és kemény válaszát, amely sok áldozattal fog járni. A problémák megoldása nem az agresszív fegyveres akciókon keresztül vezet. A megoldásokat a tárgyalóasztalnál kell keresni, nagy adag jóakarattal” –áll a cseh elnök nyilatkozatában. Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén támogatásáról biztosította Izraelt.

Hétfőn Prágába várták Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kormányának több tagját, hogy a cseh-izraeli kapcsolatok időszerű problémáiról és az együttműködés megerősítéséről tárgyaljanak. Netanjahu a cseh államfővel, és a parlament két házának elnökeivel is találkozott volna.

(Kiemelt képünkön: Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Fotó: Leonardo Munoz / AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.