Videó – Elárasztotta a füst a 3-as metrót

Videón a 3-as metró belvárosi füstpróbái.

2022. december 5., 15:29

Szerző:

Elárasztotta a füst a 3-as metrót. Az utasforgalom előtt januárban megnyíló Ferenciek tere és Deák Ferenc tér metróállomásokon készült videóból kiderül mi történik a füstpróbákon, írja a BKK.

Minden átadás előtt álló állomáson füstpróbákkal is ellenőrzik az új hő- és füstelvezető rendszer hatékonyságát. A napokig tartó próbafolyamat során az adott állomás legkritikusabb tűzhelyszínének vizsgálatát végzik el. A vasúti hatóság és a tűzvédelmi szakhatóság képviselői jelenlétében hatósági füstpróbával zárul a tesztelés. A vizsgálat során egy szimulált tűzeset segítségével vizsgálják a menekítéshez, valamint a tűzoltáshoz szükséges berendezések működőképességét. Annak érdekében, hogy az eset a lehető legközelebb álljon a valósághoz, két metrókocsi között egy metrókocsit modellező felépítményt készítenek a peronszint magasságában, a tűzfészket pedig a felépítmény alatt helyezik el.

A tűzgyújtást követően a főszellőző ventilátorok normál üzemi működésből tűzeseti üzemmódra váltanak át. A forgásirányváltás automatikusan megtörténik, ha tűzjelzés előtt a ventilátor ellentétes irányú üzemben működik. A keletkező füst a metró szellőző kivezetésein keresztül a felszínre távozik, ezért a tűzoltóság és a lakosság minden esetben előzetes értesítést kap a próbák helyéről és idejéről. A kiáramló füst természetes anyagokat tartalmaz, nincs egészségkárosító hatása.

(Kiemelt kép: í 3-as metró felújított szerelvényei a BKV Kőér utcai járműtelepén, ahol sajtótájékoztatót tartott a kocsik műszaki állapotáról Héri József, a BKV Metró Üzemigazgatóságának vezetője 2020. január 22-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.