Újabb milliárdos szállt be a NER luxusjacht bizniszébe

Ömlenek a millárdok, mégis veszteséges a NER-elit nyaralgatása. 

2023. szeptember 11., 09:43

Szerző:

Veszteséges a cég mégis beszállt 7 milliárd forinttal a luxusjacht üzletbe az egyik leggazdagabb magyar. Szíjj László jachtos cége két és félmilliárd forintnyi veszteséget hozott össze két év alatt a, sőt a G7 azt írja, hogy vállalat szinte teljes egészében kölcsönből vásárolta a több milliárd forintot érő hajókat. Ezeken a hajókon nyaralt a kormánypárti elit, köztük Mészáros Lőrinc vagy Szijjártó Péter.

A Rose d’Or már legalább a negyedik olyan jacht, amit az elmúlt években kormányközeli vállalkozók, vagy akár politikusok használtak.  Az eddigi hajók tulajdonjogát pedig – a lízingelt Rose d’Orral ellentétben – meg is szerezte egy NER-es offshore-cég, a máltai bejegyzésű L&L Charter Ltd. A jachtokon nyaraló NER-elitről az első felvételek még 2016-ban kerültek nyilvánosságra: a Magyar Narancs a 35 méter hosszú Artemy fedélzetén kapta lencsevégre Mészáros Lőrincet és akkori feleségét. A felcsúti vállalkozóról két évvel később már egy hét méterrel hosszabb, és becslések szerint 7 milliárd forintot érő Benetti Crystal 140-es típusú hajón készült felvétel a Lady Mrd-n Olaszországban. 

A G7 megszerezte az L&L legfrissebb már elérhető, 2021-es beszámolóját, amiből kiderült, hogy a NER-elit jachtoztatása egyáltalán nem jó biznisz. A vállalatnak nagyon komoly költségei vannak, amiket nem is tud kitermelni, így 2020-ban és 2021-ben is masszívan veszteséges volt. Az éves jelentés alapján a vállalat három éve 1,6 millió euró bevételt termelt, és ugyan ezt egy évvel később közel két és félszeresére növelte, ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy fedezze a ráfordításokat. A társaság így ebben a két évben közel 7 millió euró veszteséget hozott össze, azaz akkor árfolyamon 2,5 milliárd forintot bukott.a cég összesen bő 53 millió eurót (nagyjából 20 milliárd forintot) költött jachtokra, ám azokat 2021 végén már csak 36 millió eurós értéken tartotta nyilván. A G7 azt írja, hogy Szíjj László adott kölcsönt a hajók megvásárlására. 

Rencsár Kálmán dobogós a hazai gazdaglistákon, állami megbízásokkal ellátott építőipar cégének és a településéről elnevezett Soltútnak köszönhetően gazdagodott meg. Vagyonát az elmúlt esztendőkben rendre 30–40 milliárd forint közé becsülték, amivel az 50 leggazdagabb közé tartozott az országban. Tavaly tavasszal szállt be az luxusjacht üzletbe és összesen közel 7 milliárd forintnak megfelelő összeget tolt a vállalatba, amiért annak alig harmada került a tulajdonába. Ez a 7 milliárd forint a G7 szerint arra volt elegendő, hogy a luxustjachtokkal foglalkozó máltai cég tőkehelyzetét rendezze. 

(Kiemelt képünkön: Seagull – azaz Sirály – MRD nevű luxusjacht. Fotó/Forrás: Italian Yachts Facebook oldal)