Ellentüntetéssel várja Sopron az oda érkező újnácikat

A soproni Momentum közölte, nem hagyják annyiban, hogy újnácik megemlékezést szerveznek a városban. Farkas Ciprián fideszes polgármester az eseménytől ugyancsak elhatárolódott.

2023. szeptember 26., 20:24

Szerző:

A Mérce hétfőn tette közzé, az osztrák Der Standard napilap cikke alapján, hogy Sopronba tervezik nyugat-európai neonáci szervezetek az „1. Gerd Honsik Európa Kongresszust”, amelyet ausztriai szélsőségesek szerveznének meg. A cikk után Sopron fideszes polgármestere nyíltan elhatárolódott a tervektől, a helyi Momentum pedig a konferencia ellen ellentüntetést jelentett be.

Ugyan Farkas Ciprián kormánypárti polgármester az eseménnyel kapcsolatos mércés megkeresésre nem reagált, de kedden Facebook-oldalán is megjelentetett egy közleményt ezzel kapcsolatban. Ebben azt írja, a fejleményekről a sajtóból értesült, bejelentés azzal kapcsolatban sem az önkormányzathoz, sem pedig a Győr-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz nem érkezett.

Leszögezte ugyanakkor, a rendezvény alkalmas abban, hogy félelmet keltsen a soproniakban, ő pedig minden ilyen szerveződést elutasít, a városra pedig az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia is jellemző.

A konferenciának helyt adó hotel elé eközben a soproni Momentum demonstrációt jelentett be. Eseményük leírásában közlik követelésüket arra nézve, hogy a polgármester akadályozza meg a rendezvény megtartását.

A Der Standard korábban arról írt, a konferencia helyszínéül azért Sopront választották a szervezők, mert a szélsőjobboldal Magyarországot „biztonságos térnek” tekinti, ahol szabadon kifejthetik nézeteiket. A konferencia témája a hivatalos kiírás szerint  az „Európai egység, Európa szabadságharca a múltban, valamint a nemzeti mozgalom és annak koncepciója” lennének. Az ártalmatlannak ható címek mögött azonban ott rejlenek a neonácik: a szervezők ugyanis Ausztria „ortodox nemzetiszocialistái”, ami azt jelenti, hogy vezérelvük továbbra is az Adolf Hitler-féle NSDAP 25 pontos, eredeti programja.

A konferenciát pedig arról a Gerd Honsikról nevezték el, aki szélsőjobboldali terrorcselekményekben is részt vett, és Ausztria leghírhedtebb Holokauszt-tagadójának is tartották, 2018-as haláláig. Honsik utolsó éveiben Sopronban élt.

(Kiemelt kép: illusztráció. A neonáci Blood and Honour csoport aktivistái a budapesti Normafánál, 2013. február 9-én. Fotó: Isza Ferenc/AFP)