„Míg a ti gyerekeitek játszanak, az enyémek megtanultak Molotov-koktélt készíteni”

Riportunk a keddi tüntetésről. 

2022. március 1., 23:20

Szerző:

Kedd estére ismét tüntetést szervezett az Egységben Magyarországért az orosz-ukrán háború apropóján, ezúttal a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) és az orosz invázió ellen. A tüntetés hivatalos meghívója szerint a cél, hogy a magyar kormány megszabaduljon az ellenzék által orosz kémbanknak nevezett intézménytől, amely vezetőjének apja korábban még a KGB-nek is dolgozott.

A demonstrációt az NBB épülete elé, a Clark Ádám tér Lánchíd utca felőli oldalára szervezték, ahova hat óra tájékán már többszáz fős tömeg gyűlt össze. A színpad mögött felállított sátor és egy furgon várta az érkezők ukrán menekülteknek szánt adományait, amiből rengeteg gyűlt össze az egyik koordinációban segédkező ember szerint. Úgy tudjuk, a rendezvény kezdése előtt öt perccel az egyik sátor szinte már megtelt adományokkal, illetve a pénzbeli gyűjtés is sikeresen zárult – mint utóbb kiderült, az Egységben Magyarországért közreműködésével több mint ötmillió forint gyűlt össze az ukrajnai menekültek támogatására.

Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Nem sokkal hat óra után a tömeg már a Lánchíd utca elejéig sűrűsödött, és az emberek türelmetlenül várták Márki-Zay Péter beszédét. Egy rendőr szerint körülbelül ezer ember gyülekezett. Többen ukrán zászlót lobogtattak, mások Vlagyimir Putyin orosz elnök áthúzott fejével díszített molinót lengettek, egyesek pedig Orbán Viktort kritizáló szövegeket kanyarítottak a transzparensükre. Egy idő után színpadra lépett Péterfi Judit, Márki-Zay Péter sajtófőnöke, aki bejelentette: Márki-Zay Péter és csapata az összegyűlt adományokkal a tüntetés után egyenesen Záhony felé veszik az irányt. Akadozó hangon, könnyeivel küszködve beszélt a háború borzalmairól és arról, hogy a háború áldozatai közé tartoznak az orosz kiskatonák is, majd hozzátette:

„Hiszem, hogy az orosz emberek többsége is békét akar”.

Érdekes fordulatként derült ki, hogy Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, aki szintén felszólalt volna az eseményen, nem tudott megjelenni. Péterfi Judit nem részletezte ennek okát, de megnyugtatott mindenkit, a lelkész jól van. A tüntetők között itt-ott zúgolódás ütötte fel a fejét a hírre, egyesek találgatni kezdték, mi történhetett, sőt kételkedni kezdtek Iványi Gábor jóllétében. A lelkész helyett a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, Tordai Bence mondott indulatos beszédet, amelyben első sorban Orbán Viktor felelősségét hangsúlyozta. Mondandóját többször meg kellett szakítania, mert szavai hallatán a tömeg éles fütyülésbe és fújolásba kezdett.

„Orbán Viktor kiszolgálja Putyint, és lassítja a közös európai cselekvést”

– szögezte le a képviselő, majd rávilágított, hogy a miniszterelnök korábban még azt hangoztatta, Putyin szörnyű veszélyt jelent Európára, majd „ő vált a leghűségesebb pincsikutyává”. Kiemelte, most lenne igazán fontos, hogy Magyarország független legyen az orosz energiától, majd felsorolta azokat az orosz beruházásokat – Paks2, Nemzeti Beruházási Bank, orosz metrókocsik –, amelyek miatt Orbán Viktort hazaárulónak tartja. Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Magyarországot jelenlegi formájában a KGB lerakatának tartja, majd megígérte, a kormányváltás esetén kisöprik Putyin kétes hírű intézményeit, többek között az NBB-t is Magyarországról. Szavait hatalmas forrongás kísérte, az emberek felváltva skandálták: „Orbán takarodj!”, illetve „Ruszkik haza!”.

Tordai Bence Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Tordai Bence után egy olyan felszólaló érkezett, akit nem jelentettek be előre. Maria Ukrajnából menekült el nemrég három gyerekével és a szüleivel, a férje azonban úgy döntött, az országban marad, hogy megvédje a hazáját. Maria Kijevben lakik, a város támadásának első napjait a pincében töltötte gyermekeivel. Angolul szólt a tüntetőkhöz, mondandóját pedig Vajda Zoltán, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje tolmácsolta. Mint kiderült, Vajda Zoltán régre visszanyúló barátságot ápol Mariával, akit családjával együtt most saját otthonában szállásolt el. Maria könnyeivel küszködve méltatta az ukrán hadsereg erejét, illetve kifejezte, háborús bűnnek tartja, hogy az oroszok az ártatlan civileket támadják.

„Míg a ti gyerekeitek a tavaszt várják és játszanak, az enyémek megtanultak Molotov-koktélt készíteni, amelyek megállíthatják az orosz tankokat”

– mesélte a szívszorító részleteket. Hangsúlyozta, az ő világa egy perc alatt változott meg, és szerinte ugyanez megtörténhet a magyarokkal is, mert „ez a fickó (Putyin – a szerk.) egy atomgombon ül”. Mint mondta, az oroszok nem tudják elfogadni, hogy Ukrajna egy független nemzet. „Nekik cárok és félelem van bevésve a DNS-ükbe, nekünk viszont a szabadság” – magyarázta az általa megfigyelt különbséget. Maria a budapesti oroszokhoz is szólt: megkérte őket, hogy biztassák Oroszországban élő családtagjaikat arra, hogy álljanak fel és állítsák meg ezt a háborút. Kiemelte, „ha Oroszország abbahagyja a harcot, akkor nem lesz többé háború, ha Ukrajna hagyja abba a harcot, akkor nem lesz többé Ukrajna”. „Dicsőség az ukrán hadseregnek. Dicsőség Ukrajnának” – zárta szavait, amelyet hatalmas üdvrivalgás követett, a tömeg pedig azt ismételgette: „Ukrajna!”.

Maria Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

Péterfi Judit ezután a tömeg legnagyobb megelégedésére Márki-Zay Pétert konferálta fel, akit hatalmas taps fogadott. A miniszterelnök-jelölt hosszasan ecsetelte Orbán Viktor bűneit, aki szerinte az államadósság, a liberalizmus, a migráció és a koronavírus elleni háborúját is elvesztette. Egyenesen kijelentette: „Orbán Viktor felelős az ukrajnai helyzetért”, majd úgy folytatta:

„Mi nem fogjuk ukrán vérrel az égre festeni, hogy Orbán takarodj, a háborúból nem csinálunk belpolitikai kérdést.”

A sors iróniája, hogy a tömeg Márki-Zay Péter beszéde közben többször is az „Orbán takarodj!” felkiáltás skandálásába kezdett. A miniszterelnök-jelölt mindenkit biztosított arról, hogy április 3-ig Orbán Viktor minden helyes cselekedetét elismeri és támogatja, azonban vannak követelései is a miniszterelnök felé. Arra kérte Szijjártó Pétert, kitüntetését küldje vissza Lavrovnak, illetve a kormánytól azt várja, hogy az MTVA se folytathasson orosz propagandát. Ezek után Orbán Viktor korábbi békemisszióját kritizálta, ami után két héttel kitört a háború. Azt is megjegyezte, hogy míg korábban a Fidesz-kormány az ellenzék fegyverszállítási szándékát becsmérelte, Orbán Viktor éppen a minap szavazta meg, hogy az Európai Unió fegyvert szállítson Ukrajnának.

Márki-Zay Péter Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu

 A beszéd második felében az emberségre és a menekültek megsegítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, több mint ötmillió forint adomány gyűlt össze, de ez az összeg hamarosan akár a tízmillió forintot is elérheti. Megköszönte a magyaroknak, hogy megmutatták, milyen jó emberek is tudnak lenni, mondván:

„A magyarok jelesre vizsgáztak emberségből.”  

Hozzátette, Hódmezővásárhelyen huszonöt lakást biztosítanak a menekültek befogadására, illetve leszögezte, az egységes ellenzék minden mobilizálható forrásával segíti a háború elől menekülő emberek életét. A beszéd után a színpadon kifeszítették az ukrán zászlót, illetve Péterfi Judit arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak a vasárnap délutáni tüntetéshez, amit az MTV-székház előtt tartanak majd. Márki-Zay Péter ezúttal nem imával, hanem a magyar Himnusz közös eléneklésével zárta a rendezvényt. A tömeg ezután feloszlott.

(Kiemelt kép: Tüntetők a Putyin, takarodj! - Tüntetés az orosz kémbanknál a háború ellen és Európa mellett! címmel szervezett tüntetésen a Nemzetközi Beruházási Bank előtt, Budapesten 2022. március 1-jén. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu )