Több vidéki kastélyt is eladna Budapest

Az eladás korábban Tarlós és Demszky alatt is szóba került.

2022. január 5., 07:53

Szerző:

Több fővárosi tulajdonban lévő vidéki kastélyt hirdetett meg eladásra a főváros, derül ki a Napi.hu cikkéből. Az épületek túladása már Demszky Gábor és Tarlós István idejében is szóba került, azonban most még az áron is csökkentettek az épületek állagromlása miatt.

Három ingatlant összesen 1,45 milliárd forintos kikiáltási áron hirdettek meg, egy negyedik kastély esetén pedig nem tüntettek fel árat. Ez utóbbi egy tordasi, 2517 négyzetméteren elterülő kastélyt, és a hozzá tartozó erdőt és parkot jelenti. Az 1692-ben épült kastély 2006 óta áll üresen, korábban a Dreher-család tulajdona volt, de szolgált szociális otthonként is.

A Balaton déli partjához közeli, szőlősgyöröki Jankovich-kastély is eladó 327 millió forintos nettó áron. Az épület a hozzá tartozó kápolnával együtt műemléki védelem alatt áll, írja a 24.hu. AZ 1752-ben épült kastély egy ideig kormányüdülő volt, majd hotelként működött 2014-ig. A kéthelyi Hunyady-kastélyt nettó 223 millió forintért értékesítené Budapest. A hatalmas területen elhelyezkedő 3700 négyzetméteres kastély 1986-ban kiégett, azóta sem sikerült helyreállítani. Ez az épület is töltött be szociális célokat, korábban elmegyógyintézet is működött itt, de 15 éve már üresen áll. Egy értékes, 900 millió forintra taksált villa is van a listán: a műemlék épület a II. kerületi Budakeszi út 57. alatt található.

(Kiemelt kép: A szőlősgyöröki Jankovich-kastély. Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.)