Tíz évre titkosították, hogy mennyibe fog kerülni Európa legnagyobb tűzijátéka augusztus 20-án

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni augusztus 20 programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra.

2022. július 17., 16:21

Szerző:

A titkosítást azzal indokolták, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó – írta az Átlátszó. Az ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését a Párbeszéd kérte ki közadatigénylésként, amire a Magyar Turisztikai Ügynökség azt válaszolta, hogy 

„az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

A kormány már előzetesen bejelentette, hogy ez lesz Európa eddigi legnagyobb tűzijátéka.

Tavaly 12 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el az augusztus 20-i programokra, vagyis minden idei megszorítás és infláció mellett ennél többet költ a kormány az államalapítási ünnepségre.

(Kiemelt kép: A magyar államalapítást ünneplik a magyarok Budapesten tűzijáték-showval 2021. augusztus 20-án. Fotó: Karancsi Rudolf)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.