Termékvisszahívás: halálos baktérium került a Spar egyik népszerű termékébe
A Spar azonnal levette a terméket a polcokról, és minden vásárlót arra kér, ne fogyasszák el az érintett tételt.
Újabb élelmiszerbiztonsági botrány rázta meg a hazai kiskereskedelmi piacot: a Spar Magyarország bejelentette, hogy visszahívja egyik népszerű füstölt haltermékét, miután a hatósági vizsgálat során Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki a mintákban. Ez a kórokozó akár halálos fertőzést is okozhat, főként legyengült immunrendszerű, idős embereknél, vagy várandós nőknél.
A visszahívás a Spar szeletelt füstölt norvég lazacfilé 100 grammos kiszerelését érinti, LOT20112025 tételszámmal, 2025. november 11-i minőségmegőrzési idővel.
A boltlánc közölte: az érintett terméket azonnal levették a polcokról, és arra kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza bármelyik Spar vagy Interspar áruházba, ahol visszatérítik az árát számla nélkül is.
Veszélyes a Spar termékében megtalált baktérium
A Listeria baktérium elsősorban hűtött, hőkezeletlen élelmiszerekben fordulhat elő, mint a füstölt hal, lágy sajt, vagy nyers tejtermékek. A fertőzés tünetei közé tartozhat a láz, hányinger, izomfájdalom, de súlyos esetben agyhártyagyulladás, vetélés vagy akár halál is bekövetkezhet. Mivel a baktérium még hűtőszekrény-hőmérsékleten is képes szaporodni, a hatóságok különösen veszélyesnek tartják az ilyen típusú fertőzéseket.
Nem ez az első eset
Az elmúlt években több élelmiszer-visszahívás is történt Magyarországon, hasonló okokból. 2024-ben az Aldi vonta ki a forgalomból egyik füstölt pisztrángtermékét, szintén Listeria-fertőzés gyanúja miatt. Ugyanabban az évben a Lidl egyik előrecsomagolt salátájában Salmonella baktériumot találtak, 2023-ban pedig egy pulykasonkát kellett visszahívni, mert üvegszilánkot találtak benne.
A Nébih folyamatosan frissíti honlapján a visszahívott termékek listáját, és arra figyelmeztet: a vásárlók ne becsüljék alá az ilyen figyelmeztetéseket. Még ha a termék illata és íze normális is, a baktérium jelenléte nem érzékelhető, és már kis mennyiség is komoly fertőzést válthat ki.
Szinte naponta történik termékvisszahívás
Érdemes rendszeresen ellenőrizni a Nébih termékvisszahívási listáját, és minden hűtött árut a vásárlás után mielőbb hűtőbe tenni. Szakemberek szerint a füstölt halat fogyasztás előtt át kellene melegíteni, mert a hő elpusztítja a baktériumokat. A Spar közleménye szerint az élelmiszerlánc minden erőforrást mozgósít, hogy kivizsgálják a fertőzés forrását.
(Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)









