Tábori ágyakra gyűjt a kórházaknak egy sárbogárdi édesapa, hogy az anyukák a beteg gyermekük mellett alhassanak

2018. december 1., 21:46

Szerző:

Összecsukható tábori ágyakat adományozna kórházaknak egy sárbogárdi édesapa azért, hogy így az egyik szülő is a beteg gyerek mellett maradhasson – számolt be az RTL Híradó. 

Az apa, Orosvári Zsolt hároméves kislánya nemrég jött ki a kórházból. Őt látogatta, mikor észrevette, hogy több édesanya a földön fekve vagy a székeken görnyedve tölti az éjszakát a gyermeke mellett.

– Kiakadtam, mert láttam ott egy édesanyát, aki a hat hónapos gyereke mellett volt, akit három óránként szoptatnia kellett – mesélte az édesapa az RTL Híradónak tapasztalatait. Ekkor döntötte el, hogy akcióba kezd a Facebookon. Egy hete összecsukható ágyakra gyűjt, kezdetben csak a székesfehérvári kórháznak, ma már az összes többinek Magyarországon.

250 ágyat szeretne adományozni országszerte.

Több fotót és kommentet is kapott, hogy melyik kórházban lenne még szükség az ágyakra. Nemcsak szülők, hanem kórházi dolgozók is felkeresték őt, titokban. „Előfordult, hogy azt sugallták nekik, jó lenne, ha azt mondanák, hogy ezen az osztályon nincs ilyen probléma. Vagy, ha van, hamarosan meg is oldódik” – mesélte, jól érzékeltetve a betegellátó intézmények helyzetét.

A kórházfenntartótól az RTL Híradó kérdésére azt írták, a székesfehérvári kórház vezetéséhez nem érkezett még panasz. Hasonló kezdeményezésre viszont már korábban is volt példa az országban. Mi is írtunk róla, hogy van kórház, ahol még mindig pénz kérnek azért, hogy a szülő benntölthesse az éjszakát beteg gyermeke mellett. Pedig a TASZ kutatásából is egyértelmű, a magyar társadalom számára ez kiemelt jelentőségű ügy. 

A civil jogvédő szervezet által rendelt, tavalyi reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. Hasonlóképp 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri.

A TASZ immáron negyedik éve futó Gyerekkel vagyok kampányában azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A TASZ 2017 őszén feltérképezte a gyermekellátást végző kórházakat, hogy kiderüljön, melyek a leginkább gyerek- és szülőbarát intézmények. A jogvédők folyamatosan megújuló adatbázisa a tasz.hu/gyerekkelvagyok címen érhető el. Az oldal hiánypótló, hiszen az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg rajta, amelyen hasznos információk mellett (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma), a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. Valamint a szülőknek is lehetőségük van az általuk megismert kórházról értékelést adni, a jó és rossz tapasztalataikat megosztani. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.