Egymillió ember maradhat gondozás nélkül a rezsi- és üzemanyagárak megemelése miatt

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények a megemelkedett rezsi- és üzemanyagárak miatt, amit a segítségre szorulók bánhatnak igazán.

2022. augusztus 1., 09:28

Szerző:

Már ősszel bezárhatnak szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt közületi rezsidíjakat és munkatársaik nem jutnak el a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből teletankolni az autókat – erre a veszélyre hívja fel az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levele, írta a Népszava.

A változtatások akár tízimillió forintos költségvetési hiányt is generálhatnak a szociális intézményeknek, ami miatt működésképtelenné válhatnak. Az üzemanyagárak megemelése miatt rengeteg rászorulóhoz nem fog tudni eljutni a segítség. 

A rezsi és benzinköltségek növekedése mellett az ágazat helyzetét is nehezíti a kata-módosítás negatív hatása, a jövő évi béremelés – főként a minimálbéremelés – fedezetének előteremtése és az étkeztetés költségeit drasztikusan megemelő infláció is – sorolják az érveket a szakemberek.

Ma nincs olyan intézmény az országban, amelynek fenntartója nyugodtan tudna készülni a télre

– összegezték tapasztalataikat.

Első körben a civil szektorban, az egyesületek, alapítványok által működtetett szolgáltatások vannak veszélyben, ezek kerülhetnek csődközeli helyzetbe a legkorábban. A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót.

A szociális intézmények mellett veszélybe került a mozgássérültek szállítása vagy például az állatok mentése is, mert szombat óta a nonprofit szervezetek is kizárólag piaci áron tankolhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy anya gyermekét eteti a Menedék Családok Átmeneti Otthonában, Salgótarjánban 2017. január 11-én. MTI Fotó: Komka Péter)