Szavazatszámlálókat toboroz az ellenzék

Féltik a jövő évi választások tisztaságát. 

2021. október 19., 13:57

Szerző:

Az ellenzék részéről már korábban is felvetődött, hogy az előválasztás lebonyolításán túl máshogy is hozzá lehetne járulni a kiegyenlítettebb választáshoz: például azzal, ha a választókerületekbe elegendő számú, ellenzéki szavazóbiztost delegálnak. Úgy tűnik, ez a kezdeményezés most testet öltött. „Biztosítanunk kell egy alternatív szavazatszámláló rendszer működését, hogy a hatalom, ha akarná se tudja meghamisítani a választások eredményét” – olvasható Bajnai Gordon korábbi kormányfő Facebook-bejegyzésében.

Ebben kifejti, hogy a 20k22 kezdeményezés (20k.hu) keretében a hat ellenzéki párt közösen azon dolgozik, hogy 2022 tavaszán minden szavazókörben két-két képzett, határozott önkéntes biztosítsa a választás törvényes lebonyolítását. „Legyél Te is a húszezer bátor ember egyike! Számlálj a lakóhelyeden vagy az ország bármely pontján!” – olvasható a felhívásban. 

(Kiemelt kép: Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.