Állami támogatást kaptak a honvédelmi miniszter 10 milliárdos nyereséget termelő kaszinói

Milliárdokat termelt Andy Vajna egykori cége, mégis kisgítette a kormány. 

2022. május 31., 16:33

Szerző:

Jelentős osztalékot termeltek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kaszinói – írja a 444.hu. Az öt budapesti kaszinó (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium) koncessziós jogát 2056-ig birtokló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. 2021-ben 30,3 milliárd forint (ebből nyerőautomata 23 milliárd forint) forgalmat és 10,1 milliárd forint profitot generált, ráadásul úgy, hogy a kaszinók tavaly március 8. és április 30. zárva voltak. 

A nyereség sorsa még nem látszik, ugyanis Andy Vajna egykori cégének, az LVC Diamondnak két tulajdonosa van: Garancsi István, a kormányfő barátjának 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek 40 százalékos részesedése van a céghálók végén található Garinvest és London Capital Zrt.-ken keresztül. 

A 10 milliárd forintos profit ellenére – amint az a beszámolóból kiderül – a kaszinók 242 millió forint ágazati bértámogatást kaptak a járványra való tekintettel.

Azt még nem tudni, meddig marad tulajdonos Szalay-Bobrovniczky Kristóf, ugyanis a miniszter bjelentette: összeférhetetlenség miatt lemond céges érdekeltségeiről. Igaz, még nem tudni, hogy pontosan mely cégeiről van szó és –mint arról korábban beszámoltunk – a magyar kormány összesen 12 darab sugárhajtású repülőgépet vásárol honvédségnek egy olyan cégtől, amelynek tulajdonjogai nagyobb részben a kormányközeli magyar üzletember, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kezében vannak. Ami egészen biztosan összeférhetetlen az pedig nem más, mintha a honvédelmi miniszternek olyan fegyvergyártó cégben van érdekeltsége, amelytől a magyar állam is vásárol. 

(Kiemelt képünk: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelölt (j) a meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országház Hazai Samu báró termében 2022. május 18-án. Mellette Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) polgári hírszerzésért felelős államtitkára (b). MTI/Soós Lajos)

 

15:33

Szijjártó Péter kilenc éve tette le a külügyminisztei esküt – erről emlékezett meg Facebook bejegyzésben, amelyben valóra vált álmairól is írt. 

12:15

Elgázolt egy embert a Balaton InterCity Háros állomáson vasárnap délelőtt, aki a helyszínen életét vesztette. Emiatt több vonat menetrendje módosul – tájékoztat a Mávinform közleménye.