Sorra szűnnek meg a praxisok, 1300 háziorvos látja el az összes gyermeket Magyarországon

2019. május 14., 09:27

Szerző:

Magyarország ország összes kiskorúját mindössze 1300 házi gyermekorvos látja el – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György szerint miközben elvileg Budapest még a szerencsésebb városok között van, a problémák már itt is megjelentek.

Most már Budapest egyes kerületeiben is egyre inkább szűnnek meg a praxisok – fogalmazott, hozzátéve: a kollégák megbetegszenek, megöregednek, nem bírják már tovább. A házi gyermekorvosok átlagéletkora már így is 60 felett jár.

Az átlagéletkor 60 év
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A szakember a legakutabbnak mégis a kisvárosok helyzetét nevezte. Ahol korábban 2-3 orvos volt, mára pedig 1-2 kiesett a praxisból, a maradék szakember nem tudja ellátni a feladatot.

Belátható időn belül teljesen meg fog szűnni az ellátás, így a gyermeket a nagyvárosokban lévő kórházakba kell vinni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.