Zár alá vették Simonka György újkígyósi otthonát

2019. szeptember 13., 09:13

Szerző:

Zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonát – tudta meg a 24.hu. A zár alá vételt a földhivatal is bejegyezte az ingatlan tulajdoni lapjára.

Bár a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett kormánypárti politikus és felesége évek óta nem tulajdonosai az ingatlannak, a lap meggyőződött arról, hogy változatlanul ott laknak.

A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka György unokahúga, részben a gyerekei nevére. A család 160 négyzetméteres otthonát pedig aznap vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.

2016-ban Bod Tamás, az azóta megszűnt Együtt Békés megyei elnökeként tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett a kormánypárti képviselő ellen. Az ellenzéki politikus azt állította, Simonka eladta a házát az unokahúgának, akitől azóta visszabérli. Bod Tamás azt gyanította, erre azért volt szükség, mert csődbe ment a fideszes képviselő agrárvállalkozása, a Magyar Termés TÉSZ Kft., amelynek javára Simonka György 357 millió forint erejéig kezességet vállalt.

Fotó: Facebook

Simonka György nevén a felszámolás kezdetekor már nem volt érdemi vagyon, csak egy használt Fiat teherautót tudtak lefoglalni tőle, és a fizetése nagyobb részét elviszi a végrehajtó.

Ettől függetlenül a politikus szeret nagylábon élni, egy 15 millió forintos Volkswagen Phaetont használ, amelyet a  testvérének, Simonka Zsófiának a cége, az Aktív Klub Kft. lízingel.

Újkígyósi otthonának tulajdoni lapja szerint folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, majd rövid időre Simonka felesége, aki 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakították, és egy része a politikus gyerekei nevére került.

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simonka György és 32 társa ellen. A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Simonka György mentelmi jogát 2018. október 18-án függesztették fel. Úgy tűnik azonban, hogy a közpénzszivattyú nélküle is pörög tovább.