A Fidesznek módosítania kell az alapszabályát, ha másik uniós frakcióba akar ülni

A Fidesz alapszabálya szerint az Európai Parlamentbe választott képviselők az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják. Az alapszabályt pedig csak a kongresszus módosíthatja.

2021. március 5., 06:30

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) szerdai ülésén megszavazta az új eljárási szabályzatát, amely lehetővé tette, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni. A Fidesz - miután sejthető volt, hogy éppen a magyar kormánypárt tagjain próbálnák meg először alkalmazni az új rendelkezéseket - kilépett a legnagyobb európai pártcsaládból.

A KDNP képviselője, Hölvényi György továbbra is a frakció tagja marad.  

A Fidesz és az Európai Néppárt csatája nem most kezdődött el. A 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés óta kiéleződtek az ellentétek, ami 2019-re odáig jutott, hogy 13 tagpárt kezdeményezte a néppárt elnökségénél a Fidesz kizárását, tagságának felfüggesztését. 

A magyar kormánypárt akkor a mostanihoz hasonló stratégiát követve nem várta meg, hogy az EPP döntsön róla, hanem saját párttagságának felfüggesztését kérte. A Fidesz emiatt nem vehetett részt a pártgyűléseken, nem szavazhatott és nem állíthatott jelöltet semmilyen pártos posztra az Európai Parlamentben. 

Már ekkor is komoly kérdéseket vetett fel, hogy miként tudta meghozni rendkívüli gyorsasággal a döntést a nagyobb kormánypárt. A Népszava cikke ekkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy a pártelnök egyedül határozzon ilyen kiemelt fontosságú döntésekben. 

Már csak azért sem, mert a Fidesz Magyar Polgári Szövetség 2017-es alapszabályának 4-es paragrafusa kimondja,

a Szövetség tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek,

107-es paragrafus pedig megerősíti:

“a Szövetség választási listáján az Európai Parlamentbe választott képviselők, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják.”

Az alapszabály értelmében a pártban nagyobb horderejű döntéseket az Országos Választmány, az Országos Elnökség, a pártelnök és a Kongresszus hozhat, azonban a néppártból való távozás szándéka nem ment át a belső döntéshozó testületeken - legalábbis a nyilvános információk szerint.  

Az alapszabály értelmében az Országos Választmány feladata, hogy „két kongresszus között állást foglal a Szövetség politikáját érintő kérdésekben”, míg az Országos Elnökség „irányítja a Szövetség külkapcsolatait.”

A kongresszus „a Szövetség legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve”, amely „elfogadja és módosítja a Szövetség Alapszabályát”, valamint „elfogadja és módosítja a Szövetség Elvi Nyilatkozatát és Programját” és „politikai állásfoglalásokat fogad el”. 

Ennek értelmében a néppártból való kilépést hosszas párton belüli egyeztetésnek kellett volna megelőznie. A pártelnöknek, az Orbán Viktornak nincs semmilyen önálló döntési jogosultsága olyan ügyekben, mint a párttagság egyoldalú felfüggesztése, vagy éppen az európai pártcsalád frakciójából történő kilépés. Ahhoz pedig, hogy másik frakcióba üljenek be a fideszes politikusok, alapszabály-módosításra lenne szükség, amelyre a kongresszus jogosult. Márpedig járvány idején nehézkes lesz lebonyolítani egy olyan eseményt, ahol legutóbb több mint 1400 szavazattal választották újra Orbán Viktort pártelnöknek.

Kérdéseinkkel felkerestük a Fidesz sajtóosztályát is, levelünkben arra szerettünk volna választ kapni, hogy történt-e alapszabály-módosítás a mandátumuk felfüggesztése óta, és ha igen, pontosan mit tartalmaz ez a módosítás, valamint, hogy mikor született meg az ezzel kapcsolatos döntés, és melyik fideszes fórum döntött erről. Cikkünk megjelenéséig azonban választ nem kaptunk. 

Egyelőre nem tudni, hogy az EPP után melyik frakcióban ülnek majd a fideszes politikusok, azonban az irány sejthető. Orbán Viktor kormányfő Szamizdat 6. címmel közölt írást a közösségi oldalán, amelyben úgy fogalmazott:

“Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe” 

A Fideszt eddig legtöbben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjával boronálták össze, amelynek elnöke az a Giorgia Meloni, aki a jobboldali Olasz Testvérek vezetőjeként jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)