Roppant gyanús körülmények között indult a kukaholdingos pénzbehajtás

2018. november 19., 08:58

Szerző:

Nagyon bátran vagy nagyon jó információk birtokában vágott bele a nyírségi Nagykálló egyik kocsmaépületében székelő Pepp and Cars Kft. az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. szemétdíjbizniszébe. A Pepp and Cars 2016-ban 19 millió forintos bevétellel rendelkezett, tartozásai miatt pedig 2017 elején a NAV végrehajtás indított ellene. A négyfős cég mégis elindulhatott a kukaholding közbeszerzési pályázatán a befizetetlen szemétdíjak egész országra kiterjedő behajtására – tudta meg a 24.hu.

A Pepp and Cars pedig jóval azelőtt elkezdte kiépíteni a díjbeszedők országos alvállalkozói hálózatát, hogy az NHKV kihirdette volna: a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel konzorciumban megnyerte a tendert.

A lap úgy tudja, hogy a kisvállalkozás 2017 közepén keresni kezdete, majd le is szerződtette azokat az embereket, akiket az ország különböző megyéiben koordinátorként alkalmazhatott a projektben. Tavaly júliusban tette közzé a kukaholding a közbeszerzési kiírást a be nem fizetett szemétdíjak behajtására, és az ügyféllisták pontosítására 7,6 milliárd forintos kerettel.

Fotó: Youtube

A 24.hu birtokába került dokumentumok bizonyítják, hogy októberben már szerződéseket is kötöttek alvállalkozókkal az NHKV közbeszerzésére hivatkozva. Pedig a pályázat eredményét csak 2018. január 4-én hirdették ki.

A közbeszerzés idején a politikai pályáját Kisvárdán kezdő, a parlamentbe is a kisvárdai körzetből bekerülő Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartoztak a kukaholding ügyei. A fejlesztési tárca adott engedélyt az NHKV-nak arra, hogy kiszervezze az alaptevékenységéhez tartozó pénzbeszedést. Szintén Kisvárdán lakik a Pepp and Cars operatív igazgatója. Lizák Anita volt a behajtóhálózat felállításának kulcsfigurája.

A portál információi szerint a nyírségi cég Lizák irányításával 2017 utolsó heteiben annyira felpörgette a szervezést, hogy karácsonykor már el is kezdhették volna a munkát, de a szemétdíjtartozások beszedését csak hónapokkal később indították el. Márciusban végül kiküldték az első címlistákat a koordinátoroknak, de azzal, hogy addig nem mehet senki sem pénzt beszedni, amíg az országgyűlési választás le nem zajlott.

Az NHKV-tól érkezett listán szereplők végiglátogatása azonban csak nagyon kis százalékban végződött sikeres behajtással. Ráadásul a rezsicsökkentés idején megszabott kukadíjak sokszor a behajtás költségeit is alig fedezték, így végül az egész behajtási akció hatalmas ráfizetést hozhat a kukaholdingnak. Rosszul jártak a díjbeszedők is, volt, aki olyan kevés jutalékot kapott, hogy még a benzin- és a telefonköltségét sem tudta fedezni belőle.

Az igazi nyertes a nyírségi vállalkozás lett, amely a portál forrásai szerint 500 forintot számlázott minden egyes ügyfélért a kukaholdingnak.

Népszava pedig azt írja, hogy még mindig zajlik a vita a hulladékpénzek visszatartásával vádolt kukaholding és könyvvizsgálója, a Moore Stephens K-E-S Audit Kft. között, így ma már az állami kukaholding betiltása a tét.

A lap úgy tudja, hogy évi 120 milliárdos becsült bevétele mintegy harmada, nagyjából 40 milliárd forint tavalyi elszámolásán kaphatott össze az NHKV és könyvvizsgálója. Az állami társaság ezért még mindig adós tavalyi mérlegbeszámolójával, emiatt pedig akár megvonhatják az adószámát és betilthatják a céget.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.